Можна не лише збирати насіння: що робити з чорнобривцями після цвітіння

Читати російською
Автор
Новина оновлена 19 серпня 2024, 13:41

Корисні поради для дачників

Зазвичай чорнобривці цвітуть аж до перших заморозків, проте, вже зараз потрібно подбати про збирання насіння квітів наступного року, а також спланувати, що робити зі стеблами. "Телеграф" уже розповідав, з якими овочами не можна зберігати картоплю, а сьогодні ділиться, що робити з чорнобривцями, коли вони відцвітуть.

Як виявилося, з чорнобривців можна не лише заготовити насіння для посіву наступного сезону, але й зробити добрива зі стебел, пише prostoway.com.

Як правильно збирати насіння чорнобривців

Щоб отримати якісне насіння, яке точно проросте в наступному сезоні, потрібно збирати його з найкрасивіших і здорових квіток. Найкраще збирати насіння в суху сонячну погоду після в’янення суцвіть. Найкраще зривати весь кошик з насінням, не відокремлюючи його.

Якщо погода на вулиці дощова і мокра, то можна зрізати кущі чорнобривців і просушити їх, розвісивши горизонтально в сухому місці, що провітрюється. Зберігати насіння чорнобривців краще в паперовому пакеті або коробці в темному та сухому місці.

Що робити зі стеблами чорнобривців після цвітіння

Коли клумба з чорнобривцями відцвіла, можна зробити добриво зі стебел квітів. Так, наприклад, можна при перекопуванні грядок додавати подрібнені стебла чорнобривців у грядку під основні овочеві культури — цибулю, часник, капусту, моркву або помідори. Також можна прикопати подрібнене бадилля чорнобривців можна в міжряддях полуниці.

Якщо покласти подрібнені стебла чорнобривців у компостну яму, то там вони перешкоджатимуть розвитку патогенних мікроорганізмів. Також чорнобривці не дають розвиватися личинкам хруща в грунті.

Зів’ялі та засохлі стебла чорнобривців також використовують для утеплення багаторічних квітів на зиму. Ними можна вкрити троянди, півонії, іриси або інші квіти, щоб уберегти від сильних морозів.

Раніше "Телеграф" розповідав, що робити, якщо помідори почали тріскати на кущах. У чому причина та як врятувати врожай.