Як захистити томати від хвороб: кілька дієвих лайфхаків

Читать на русском
Автор
576
Захист томатів від хвороб - що треба робити
Захист томатів від хвороб - що треба робити. Фото Canva

Ретельно доглядайте за томатами

Найчастіше помідори на грядці вражаються фітофторою — хворобою, яка може розвинутися з насіння, залишків рослин чи землі. Є кілька поширених причин, чому ж так відбувається.

Фітофтороз утворюється в умовах густої рослинності, насамперед вражаючи листя. Згодом грибок поширюється на стебло та врешті, покриває плоди чорними плямами. Так, можна втратити весь урожай, розповіли на Youtube-каналі "Дім та присадибна ділянка".

Іншими поширеними причинами розвитку хвороб помідор є:

  • часті зміни погоди;
  • холод і вологість;
  • дощі;
  • надмірний полив.

Що робити, аби помідори не хворіли

Досвідчені городники радять обов'язково проводити розрідження кущів томатів. Особливо це потрібно високорослим сортам. Треба обрізати пагони та листя саме до першої плодової кисті. Так, рослини будуть краще провітрюватись та отримувати сонячне світло.

Слідкуйте за помірним поливом. Звісно, що у спеку томати потребують більше води, але заливати їх не варто. Поливають кущі рано-вранці або пізно ввечері. Так рослина найефективніше поглинає вологу. Натомість коли тривалий час дощить, обмежуємо полив.

Від хвороб кущі помідорів обробляють молочною сироваткою та йодом. Пропорція — 2 літри сироватки й 10 крапель йоду на відро води.

Раніше "Телеграф" писав, чому перець не родить. Цьому може передувати багато причин.