Успенський піст 2024 за старим стилем: коли починається і що категорично не можна робити

Читать на русском
Автор
Коли у 2024 році відзначається Успенський піст Новина оновлена 14 серпня 2024, 08:15
Коли у 2024 році відзначається Успенський піст. Фото https://1prof.by/

Піст триває 14 днів, а його дати різняться за старим і новим церковним календарями

В серпні 2024 року православні християни відзначатимуть кілька важливих церковних свят та пам’ятних дат, серед яких три великі Спаси. Медовий Спас, який за старим стилем розпочнеться 14 серпня, знаменує початок Успенського посту.

"Телеграф" розповідає про значення цього посту, встановленого на честь Успіння Пресвятої Богородиці. Також ми нагадаємо, які існують традиції та заборони цього дня. До них варто прислухатись!

Якого числа починається Успенський піст

Через перехід Православної української церкви (ПЦУ) на новоюліанський календар, у 2024 році Успенський піст розпочинається 1 серпня і закінчується 14 серпня. Тоді як за старим стилем, якого дотримуються деякі віруючі, Медовий спас і початок Успенського посту — 14 серпня. З багатоденних постів Успенський найкоротший. Він триватиме два тижні, до Успіння Пресвятої Богородиці, тобто 28 серпня.

Протягом посту заборонено вживання м’яса, молочних продуктів, яєць та алкоголю. Рибу дозволено лише на свято Преображення Господнього. Понеділок, середа та п’ятниця вважаються днями суворого посту, коли рекомендується вживати лише сирі рослинні продукти без олії.

Свято супроводжується урочистими богослужіннями та освяченням плодів нового врожаю. Успенський піст завершується урочистою трапезою, де можна вживати заборонені раніше продукти.

Що не можна робити в Успенський піст

Крім того, що в ці дні потрібно дотримуватися певних правил харчування, є низка заборон, які не слід порушувати. А саме:

  • не можна лаятися, сваритися і виражатися нецензурно;
  • не можна відмовляти у допомозі нужденним;
  • не можна нікого кривдити;
  • не можна влаштовувати галасливі вечірки та заходи.

Що можна робити в Успенський пост

Віряни приділяють більше часу молитві, відвідуванню церковних служб та сповіді. Це час для духовного роздуму та підготовки до свята Успіння. Багато вірян здійснюють паломництва до святих місць, пов’язаних із Богородицею, для посилення свого духовного життя.

Раніше "Телеграф" розповідав, коли українці відзначають Яблучний Спас у 2024 році. З переходом нового юліанський календар дата святкування змінилася.