Звикаємо до нового календаря: у яких числах святкують Медовий, Яблучний та Горіховий Спас у 2024 році

Читать на русском
Автор
599
Коли святкують Медовий, Яблучний та Горіховий Спас в Україні Новина оновлена 25 липня 2024, 09:55
Коли святкують Медовий, Яблучний та Горіховий Спас в Україні. Фото afisha.bigmir.net

У серпні святкуються три важливі християнські свята

Наступного місяця православні віряни відзначають три великі Спаси — Медовий, Яблучний та Горіховий. Однак дати свят змістилися у зв’язку з переходом ПЦУ на новий календар.

"Телеграф" розповів, у які дні ми відзначатимемо ці свята у 2024 році. Дати було зміщено на 13 днів.

Коли у 2024 році відзначається Медовий Спас

Медовий Спас, перший із трьох Спасів, знаменує початок Успенського посту. Раніше ми святкували його 14 серпня, але згідно з новим календарем, у 2024 році ми відзначатимемо його 1 серпня. У цей день заведено освячувати мед, оскільки розпочинається збирання нового врожаю меду. Люди відвідують церковні служби, приносячи до храму букети польових квітів і трав, оскільки вважається, що вони після освячення набувають цілющих властивостей.

Коли у 2024 році відзначається Яблучний Спас

Яблучний Спас припадає на свято Преображення Господнього. Цього року православні відзначають його 6 серпня (замість 19 серпня). Цього дня заведено йти до церкви, щоб освятити яблука, виноград та інші фрукти. Вважається, що з Яблучного Спас природа починає готуватися до осені.

Коли у 2024 році відзначається Горіховий Спас

Третій Спас ми святкуватимемо 16 серпня (за старим стилем 29 серпня). У це свято люди у церкві висвітлюють горіхи, хліб та зерно нового врожаю. Горіховий Спас також називають Хлібним Спасом, оскільки він пов’язаний з початком жнив та випіканням нового хліба. У народі існує традиція готувати страви з горіхів та випікати хліб, відзначаючи тим самим щедрість землі та завершення сільськогосподарського циклу.

Дати свят
Нові дати церковних свят у 2024 році

Раніше "Телеграф" розповідав, скільки вихідних у липні 2024 року і що відзначатимуть українці. Повний календар свят.