Розлучення буде менш болючим: як зробити це без страждань

Читати російською
Автор

Як розлучитися без сварок

Як би не намагалися партнери зберегти стосунки, інколи найкращим рішенням буде розійтися. У будь-якому разі, навіть це варто зробити гідно та спробувати зберегти нейтральні стосунки з партнером.

Хоча інколи це не просто, практичні поради стануть у пригоді. Які саме — інформують у Telegram-спільноті "Психологічна підтримка".

Як розійтися безболісно

Позбудьтеся ілюзій

Забудьте про уявлення з фільмів, казок або серіалів, де герої розлучаються з усмішкою на обличчі та розумінням, й розходяться мирно. Це лише рідкісні випадки або повна вигадка. Більшість розлучень супроводжується бурею емоцій, слізьми, звинуваченнями, образами та приниженнями. Важливо, щоб розмова була одна: один із партнерів повинен чітко й зрозуміло оголосити своє рішення піти й розпочати нове життя. Якщо стосунки не пов'язані шлюбом, спільним майном або дітьми, то чим швидше і ясніше відбудеться ця розмова, тим менше болю вона принесе.

Бажання піти красиво

Звичайно, хотілося б розлучатися безболісно, наприклад, сказати: "Ти чудова / чудовий, в цьому не твоя вина, я просто такий / така поганий". Це кажуть, щоб зменшити відчуття провини за те, що приносиш біль іншій людині. Однак треба бути готовим до того, що не вдасться уникнути відповідальності за свої вчинки: все одно тебе можуть звинуватити у поганій поведінці.

Не пояснюйте причину вчинку

Не потрібно пояснювати партнерові причину своїх дій, навіть якщо вас сильно про це просять. Якщо ви скажете, що з вами все "так", може виникнути абсолютно резонне запитання. Якщо щось не так, то існує ризик почути обіцянки змінитися, щоб врятувати стосунки. Це може просто розтягнути процес розставання і зробити його ще болючішим. Роз'яснення тільки принесуть додаткове страждання тому, хто розлучається. У момент розлуки людина вже схильна шукати причину в собі.

Діліть майно прозоро

У цьому контексті важливо якнайшвидше завершити стосунки, щоб уникнути надій на їх подальше продовження у партнера. Чим швидше ви розійдетесь, тим швидше кожен з вас зможе зібратися і розпочати будувати нові стосунки. Продовження дзвінків, зустрічей у ресторанах та незакриті питання можуть свідчити про те, що для вас ці стосунки ще не завершені і мають значення.

Раніше ми писали, як зрозуміти, що кохана людина — та сама. Ці ознаки свідчать про те, що ця любов на все життя.