Розлучення буде менш болючим: як зробити це без страждань

Читать на русском
Автор
Практичні поради розійтися безболісно
Практичні поради розійтися безболісно. Фото pixabay.com

Як розлучитися без сварок

Як би не намагалися партнери зберегти стосунки, інколи найкращим рішенням буде розійтися. У будь-якому разі, навіть це варто зробити гідно та спробувати зберегти нейтральні стосунки з партнером.

Хоча інколи це не просто, практичні поради стануть у пригоді. Які саме — інформують у Telegram-спільноті "Психологічна підтримка".

Як розійтися безболісно

Позбудьтеся ілюзій

Забудьте про уявлення з фільмів, казок або серіалів, де герої розлучаються з усмішкою на обличчі та розумінням, й розходяться мирно. Це лише рідкісні випадки або повна вигадка. Більшість розлучень супроводжується бурею емоцій, слізьми, звинуваченнями, образами та приниженнями. Важливо, щоб розмова була одна: один із партнерів повинен чітко й зрозуміло оголосити своє рішення піти й розпочати нове життя. Якщо стосунки не пов'язані шлюбом, спільним майном або дітьми, то чим швидше і ясніше відбудеться ця розмова, тим менше болю вона принесе.

Бажання піти красиво

Звичайно, хотілося б розлучатися безболісно, наприклад, сказати: "Ти чудова / чудовий, в цьому не твоя вина, я просто такий / така поганий". Це кажуть, щоб зменшити відчуття провини за те, що приносиш біль іншій людині. Однак треба бути готовим до того, що не вдасться уникнути відповідальності за свої вчинки: все одно тебе можуть звинуватити у поганій поведінці.

Не пояснюйте причину вчинку

Не потрібно пояснювати партнерові причину своїх дій, навіть якщо вас сильно про це просять. Якщо ви скажете, що з вами все "так", може виникнути абсолютно резонне запитання. Якщо щось не так, то існує ризик почути обіцянки змінитися, щоб врятувати стосунки. Це може просто розтягнути процес розставання і зробити його ще болючішим. Роз'яснення тільки принесуть додаткове страждання тому, хто розлучається. У момент розлуки людина вже схильна шукати причину в собі.

Діліть майно прозоро

У цьому контексті важливо якнайшвидше завершити стосунки, щоб уникнути надій на їх подальше продовження у партнера. Чим швидше ви розійдетесь, тим швидше кожен з вас зможе зібратися і розпочати будувати нові стосунки. Продовження дзвінків, зустрічей у ресторанах та незакриті питання можуть свідчити про те, що для вас ці стосунки ще не завершені і мають значення.

Раніше ми писали, як зрозуміти, що кохана людина — та сама. Ці ознаки свідчать про те, що ця любов на все життя.