Коли День пророка Іллі та чому у це свято не можна купатися: нова дата і традиції

Читать на русском
Автор
710
Ілля вважається покровителем урожаю Новина оновлена 13 липня 2024, 13:11
Ілля вважається покровителем урожаю. Фото Колаж "Телеграфу"

Розповідаємо, коли святий шанується за новоюліанським календарем

Незабаром християни східного обряду відзначатимуть День пророка Іллі (Ілії). Щороку, до переходу православної та греко-католицької церкви на новоюліанський календар, ця подія відзначалася 2 серпня, проте сьогодні неперехідні свята відзначаються на 13 днів раніше. Наразі День Іллі припадає на 20 липня.

Пророк Ілля — це святий зі Старого Завіту, який був особливо шанований ще в період Київської Русі. Все своє життя він присвятив служінню Богу та боротьбі з язичництвом.

Якось Ілля передбачив правителю міста, що через його безбожність найближчими роками не випаде ні краплі дощу, доки не буде здійснена молитва. Пророцтво справдилося.

Пізніше Ілля оселився у вдови. У жінки залишалося всього трохи борошна та олії, але пророк обіцяв, що поки він молитиметься, запаси не вичерпаються – так і сталося. Коли син удови тяжко захворів, Ілля зцілив його силою своєї молитви.

День пророка Іллі: головні традиції

Святкування дня пророка у народі більше нагадує язичницькі звичаї. Наші пращури бачили святого Іллю як покровителя гроз та блискавок, адже він, за переказами, міг викликати дощ та боротися із посухою. Пророк також вважався провісником осені.

Вважалося, що дощ 20 липня є сприятливим знаком: якщо людина потрапить під його краплі, вона отримає зцілення від усіх хвороб. Також цей день вважається традиційним часом для весілля. Пращури вірили, що шлюб цього дня принесе родині багатство та щастя.

Вважається, що у свято у водах річок та озер прокидається підводне царство, де мешкають русалки та водяні. На Іллю вони можуть потягнути тих, хто купається, на дно. Вірили також, що купання 20 липня може накликати хвороби.

Що не можна робити у День пророка Іллі

  • Купатися – нечиста сила на дно затягне.
  • Пускати до дому вуличних тварин — у них могла ховатися нечиста сила.
  • Дивитись у дзеркало – темні сили можуть забрати в людини енергію.
  • Працювати — можна накликати лихо на сім’ю та гнів святого.

Раніше ми писали, коли у 2024 році відзначається День Анни. Це свято має особливе значення, зокрема, для жінок.