День святого Володимира 2024: коли відзначається за новою датою, традиції і що не можна робити

Читать на русском
Автор
Пам’ятник Володимиру Великому у Києві
Пам’ятник Володимиру Великому у Києві. Фото Pixabay

День святого Володимира Великого за новим церковним стилем відзначається не 28 липня

Щорічно 28 липня християни східного обряду відзначали День пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира, який хрестив Київську Русь. Однак із переходом церковного календаря на новоюліанський стиль дата події змінилася.

Сьогодні багато церковних свят відзначаються на 13 днів раніше, тому День святого рівноапостольного князя Володимира у 2024 році, і далі, святкуватимуть 15 липня. 2024 року шанування князя випадає на понеділок.

Що відомо про князя Володимира Великого

Володимир Великий, онук княгині Ольги та князя Ігоря Рюриковича, хрестив Київську Русь, що включило Київські землі до християнського світу європейських країн, а пізніше заснував Київську митрополію під патронатом Константинополя.

987 року Володимир захопив Херсонес, який належав Візантії, і зажадав у візантійських співправителів руки їхньої сестри Анни. Вони погодилися на шлюб лише за умови, що князь прийме християнство.

За легендою, коли Анна прибула до Херсонесу, князь раптом втратив зір. Тоді вона запропонувала йому негайно прийняти хрещення. У процесі хрещення князь Русі прозрів. 1 серпня 988 року князь освятив води Дніпра. Після цього всі мешканці Києва також прийняли хрещення.

князь володимир великий хрестив русь
Фото: pinterest

Володимир помер 15 липня 1015 року в селі Берестове біля Києва та був похований у Десятинній церкві. Канонізований князь православною та католицькою церквами як святий, рівний апостолам.

У День рівноапостольного великого князя Володимира з молитвами до святого звертаються військові. Також із надією на зцілення Володимиру моляться люди з проблемами зору чи іншими серйозними захворюваннями.

Що не можна робити у День Володимира 15 липня

  • Важко працювати — можна накликати на себе проблеми та біди.
  • Ходити в поле — можна зустріти нечисту силу.
  • Відмовляти у допомозі нужденним — до неприємних подій.
  • Сваритися, лаятись із близькими — до сімейного лиха.

Раніше ми докладніше розповідали про хрещення Київської Русі-України. 2024 року свято так само співпадає зі святом Української Державності.