Церковне свято 10 липня: що не можна робити цього дня

Читать на русском
Автор
1119
Яке сьогодні свято – День пам’яті преподобного Антонія Печерського
Яке сьогодні свято – День пам’яті преподобного Антонія Печерського. Фото Freepik

Народні заборони цього дня пов’язані із водою

Цього місяця православні віряни відзначають кілька важливих свят та пам’ятних дат. У середу, 10 липня, вшановують пам’ять преподобного Антонія Печерського. Дізнайтесь, які існують заборони цього дня.

Яке сьогодні церковне свято в Україні

Антоній Печерський (983-1073), також відомий як Антоній Великий, є одним із засновників Києво-Печерської лаври, одного з найважливіших монастирів на території України та всього православного світу. Народившись у Любечі, він вирушив до Афона, де прийняв чернецтво. Повернувшись на Русь, він заснував печерний монастир у Києві, який пізніше став Києво-Печерською лаврою.

Антоній Печерський відомий своїм аскетичним життям і відданістю молитві, що зробило його одним із найшанованіших святих у православ’ї. Його подвиги та духовні настанови вплинули на розвиток чернецтва в Київській Русі. Помер він у 90-річному віці. Його мощі зберігаються у печері, де він жив. У день пам’яті святого Антонія віряни відвідують церкви та монастирі, моляться та шанують його подвиги.

Що не можна робити 10 липня

У день пам’яті Антонія Печерського існують певні традиції та заборони, яких дотримуються віряни. Ці заборони засновані на православних традиціях та народних повір’ях:

  • У цей день не рекомендується займатися тяжкою фізичною працею, особливо роботою на землі. Вірянини намагаються присвятити час молитві та відвідуванню храмів.
  • Слід уникати сварок та конфліктів. Цього дня важливо зберігати мир у душі та у відносинах з оточуючими.
  • Не рекомендується проводити весілля та інші веселі заходи. День пам’яті святого краще провести у спокої та роздумах.
  • Забороняється брехати, обманювати та здійснювати інші непристойні вчинки. День пам’яті святого Антонія закликає до духовної чистоти та чесності.

Народні заборони цього дня пов’язані із водою. Наприклад, не можна кидати у воду сміття та лаятися біля води, також у цей день не стирають та не прибирають.

Раніше "Телеграф" розповідав, скільки вихідних у липні 2024 року і що відзначатимуть українці. Повний календар свят.