Свята в Україні 4 липня: у кого сьогодні День ангела

Читать на русском
Автор
4 липня - яке свято в Україні та світі сьогодні
4 липня - яке свято в Україні та світі сьогодні. Фото Canva

Маємо кілька цікавих свят сьогодні

Кожного дня в календарі можна побачити різні державні та професійні свята. Так, 4 липня в Україні відзначають щонайменше два — День Національної поліції України та День судового експерта.

"Телеграф" розкаже більше про свята, які відзначають сьогодні, 4 липня. Дізнаєтесь більше про традиції, а також — хто відзначає іменини сьогодні.

День Національної поліції України

День Національної поліції з'явився в Україні 5 грудня 2015 році, присвячений реформі цієї структури в нашій країні. Тоді "міліцію" перейменували у "поліцію", запровадивши багато нововведень у цьому органі.

Така реформа мала на меті подолання корумпованості, політизованості правоохоронців, запровадження прозорої процедури прийому на роботу та загалом зміну упередженого ставлення до поліцейських у суспільстві. Професійне свято запровадив п'ятий президент України Петро Порошенко. Його відзначають кожного року в один і той самий день — 4 липня.

День судового експерта

4 липня своє професійне свято мають судові експерти. Такий день запровадив третій президент України Віктор Ющенко в 2009 році. Ініціатива виникла у Координаційної ради з проблем судової експертизи при Мін’юсті.

Судові експерти займаються тим, що проводять експертизу різних об'єктів, явищ і процесів, які містять дані про обставини справи. Вони мають сформувати висновок щодо свого аналізу та дати відповідь на питання, які виникли під час розгляду справи.

Такі експерти опираються у своїй роботі на факти. Саме від них великою мірою залежить, людину виправдають чи покарають за скоєне.

Які ще свята припадають на 4 липня

  • 4 липня у світі відзначають День музики в стилі кантрі. Жанр виник у 20-х роках у штаті Джорджія, що в США. Музика кантрі створюється за допомогою різних інструментів — гітари, скрипки, банджо та гармоніки. Свято присвятили "батьку музики кантрі" — Джиммі Роджерсу.
  • Також 4 липня святкують День Незалежності Сполучених Штатів Америки. Цього дня 1776 року ухвалили Декларацію незалежності, таким чином, США стали незалежними від Великої Британії. Це важливе свято для американців, яке супроводжується фестивалями, феєрверками та іншими тематичними заходами.
  • Цього дня є ще одне дивакувате свято, яке присвячене смаженню яєчні на тротуарі. Липень традиційно вважається найспекотнішим місяцем літа, тож люди часто жартують, що можна смажити яйця під сонцем. Цьому і присвячена така подія.

Іменини 4 липня

Цього дня відзначають свій День ангела Олексій, Андрій, Богдан, Дмитро, Марк, Михайло, Микола, Федір, Олександра, Анастасія, Марія, Марта, Ольга, Тетяна.

Раніше "Телеграф" писав, чи буде вихідний у День української Державності. Також відомо на яку дату перенесли це свято у 2024 році.