Чи буде вихідний у День української Державності 2024: нова дата та історія свята

Читать на русском
Автор
Дата свята змістилася на 13 днів Новина оновлена 01 липня 2024, 16:07
Дата свята змістилася на 13 днів. Фото Freepik

Чому змінилася дата і коли відзначається День української Державності у 2024 році

Щороку українці святкують День української Державності. Проте цього року вперше дата свята змінилася. Так, раніше цей день відзначався 28 липня — у День хрещення Русі, а того року у зв’язку з переходом на новий церковний календар, дата свята змістилася на 15 липня.

Варто зазначити, що це молоде свято, воно було засноване у 2021 році. Указ про започаткування свята Української Державності був підписаний президентом Зеленським до 30-річчя Незалежності України.

Спочатку планувалося, що це свято буде офіційним державним вихідним. Однак через воєнний стан, коли всі державні вихідні були скасовані, відповідно, 15 липня українці не отримають додаткового вихідного.

Важливість свята Дня української Державності

Головною метою цього свята стало нагадування про багаторічну історію української державності, яка сягає корінням часів Київської Русі. Саме тому і дала свята була присвячена до Дня хрещення Русі. Однак цього року вона змістилася на 13 днів згідно з новоюліанським церковним календарем. Як відомо, хрещення Русі було здійснено князем Володимиром, щоб приєднати Київську Русь до цивілізованих країн Європи. А перші згадки про Україну як про окрему державу датуються 1187 роком.

Раніше "Телеграф" розповідав, скільки вихідних у липні 2024 року і що відзначатимуть українці. Повний календар свят.