День хрещення Київської Русі-України: коли відзначаємо свято та чи буде додатковий вихідний

Читать на русском
Автор
Коли тепер День хрещення Русі-України Новина оновлена 03 липня 2024, 13:13
Коли тепер День хрещення Русі-України. Фото Telegraf

День хрещення Київської Русі-України співпадає зі святом Української Державності

Цього місяця, згідно з новим календарем, українці відзначатимуть кілька важливих свят. Одним із яких є День хрещення Київської Русі-України. З 2024 року ми відзначатимемо його 15 липня.

1036 років Хрещення Київської Русі — України

У понеділок, 15 липня, наш народ відзначатиме свято Української Державності, а разом з ним і 1036-ту річницю хрещення Київської Русі, від якої наша країна перейняла культуру, звичаї та традиції. Раніше ці свята ми відзначали 28 липня, але ПЦУ перейшла на новоюліанський календар, тож дати свят змістилися.

Точну дату і рік, коли сталася ця подія, визначити неможливо, але вважається, що хрещення Київської Русі відбулося у 988 році. Його звершив князь Володимир на річці Почайна, притоці Дніпра, після чого був зарахований до лику святих. Згодом усі міста та села Київської Русі прийняли християнство.

В Україні це свято було встановлено указом Віктора Ющенка у липні 2008 року. Ця подія має глибоке історичне значення, оскільки започаткувало християнізацію Русі, включаючи формування культурної та духовної спадщини слов’янських народів.

Чи буде в Україні додатковий вихідний

Зважаючи на те, що День хрещення Київської Русі-України збігається зі святом Української Державності, 15 липня (понеділок), мав бути вихідним. Але війна внесла свої корективи й через воєнний стан, державного вихідного для українців не буде.

"Телеграф" писав раніше, що сьогодні, 3 липня, в Україні відзначають День зенітних ракетних військ ЗСУ. Ми зібрали листівки, щоб ви привітали своїх друзів, колег чи близьких із професійним святом.