З її виступів колись сміявся навіть Зеленський: комікесу Лєру Мандзюк "розпекли" в мережі за жарт про хворих дітей

Читать на русском
Автор
Лєра Мандзюк - біографія та останній скандал
Лєра Мандзюк - біографія та останній скандал. Фото Інстаграм Лєри Мандзюк

Дівчина потрапила у гучний скандал

Днями відома українська стендап-комікеса Лєра Мандзюк оскандилалась через жарти про дітей. Вона назвала складних дітей — "тупенькими" та нарвалась на хейт у мережі. Цікаво, чим ще прославилась дівчина.

"Телеграф" зібрав кілька найцікавіших фактів про життя Лєри Мандзюк. Зокрема, про складне дитинство, участь у шоу "Розсміши коміка" та "Жіночому кварталі".

Біографія Лєри Мандзюк

Дівчина народилась на Закарпатті у багатодітній сім'ї. Окрім неї, у родині є ще семеро хлопців і дівчат. Сім'я жила дуже скромно. Батько в один момент залишив їх, тож все виховання та утримання дітей лягло на плечі матері.

Дівчині хотілося кращого життя, тому вона вирішила, що вступатиме до вишу. Для того, щоб вистачило коштів на навчання, мама навіть продала корову. Так, дівчина пішла навчатися на факультет туризму в Мукачівський державний університет. Вона мріяла стати екскурсоводом, адже їй подобалось говорити та водночас хотілося подорожувати.

Паралельно з навчанням дівчина почала виступати зі стендапами. Зокрема, вона не змогла пройти відбір на конкурс "Міс університет", тож вирішила про це пожартувати на широку аудиторію. Згодом Мандзюк виграла на конкурсі "Відкритий мікрофон" в Ужгороді, де також виступала з жартами.

Тоді Лєра вирішила виступити на популярному проєкті "Розсміши коміка". Позичивши гроші у брата, вона поїхала у столицю. На той час журі був теперішній президент України Володимир Зеленський. Тож це він оцінив гумор молодої комікеси, завдяки чому вона виграла тоді 5 тисяч гривень.

Лєра Мандзюк на «Розсміши коміка»
Лєра Мандзюк на «Розсміши коміка», Фото: Скриншот з «Розсміши коміка»

Згодом Мандзюк вирішила ще раз спробувати свої сили на шоу. Другий раз їй вдалося отримати вже 50 тисяч гривень.

Після того дівчину почали впізнавати та пропонувати ведення весіль. Так, "Розсміши коміка" стало поштовхом до розвитку кар'єри ведучої. Через певний проміжок часу Лєру запросили виступати у "Жіночому кварталі". Також дівчина пробувала свої сили у змаганнях коміків — Stand up Battle.

Лєра Мандзюк на «Жіночому кварталі»
Лєра Мандзюк на «Жіночому кварталі», Фото: Скриншот з «Жіночого кварталу»

Варто зазначити, що від початку великої війни Росії проти України Мандзюк дає благодійні концерти. Зокрема, Лєра періодично їздить виступати перед українськими військовими.

Скандал з дітьми

Нещодавно Лєра опублікувала у своїх соцмережах ролик, на якому говорить з однією відвідувачкою її стендапу. Жінка розповіла, що працює асистенткою вчителя. Вона зазначила, що взаємодіє з дітьми, яким треба допомагати з навчанням. Дівчина вирішила пожартувати з цього приводу та розповіла, що у її вчительки теж був асистент, а саме — "указівка така дерев'яна".

"Зараз такі діти, що кожному вчителю треба і асистент, і секретар, і психолог, іноді навіть травматолог", — сказала Мандзюк.

Лєра Мандзюк пожартувала про складних літей

Стендап-комікеса продовжила, що працювати вчителем у сучасному світі — дуже важко через складні характери у дітей.

"Зараз важко бути вчителем, вчителькою, тому що покоління таке, діти важкі, і ці телефони всю дорогу. А вам попадаються і ще складніші діти, тобто тупенькі, якими тяжко управляти", — промовила Лєра.

Такі "жарти" не оцінили користувачі мережі. Вони розкритикували комікесу за те, що вона образила дітей, яким складно дається навчання. Люди порадили Лєрі більше дізнатися про інклюзію та думати, про що жартувати.

  • "Це ви зараз серйозно? Тобто моя дитина, яка має діагноз і їй дали окремого вчителя, – тупа? Він особливий, унікальний, але точно не тупий – урешті-решт він аутист!".
  • "Лєро, незнання не звільняє від відповідальності. У 2024 році не знати про інклюзію і людей, які живуть поруч, — це щось зі сфери фантастики".
  • "Мені аж стало зле. Над чим ви наразі жартуєте? Над колосальною роботою батьків? Над дітьми з інвалідністю, над інклюзією?".
  • "Говорите ви, а соромно мені. Я мама дитини з особливими освітніми потребами. Син має інвалідність, і йому необхідний асистент для того, щоб він міг здобувати освіту. Це інклюзія, базові знання про яку вам варто отримати — за вікном війна, людей з інвалідністю, як і раніше, було багато, зараз їх буде ще більше. Публічні вибачення і видалення відео були б не зайвими.

Згодом Мандзюк опублікувала допис, у якому намагалась пояснити, що не мала на меті когось образити. Навпаки вона хотіла розповісти всім, що існує така професія, як асистент учителя. За словами Лєри, їй шкода, що склалась така ситуація.

"Я поняття не мала, що зараз така професія є, поки мені про це не сказала пані на стендапі. Тому я і виставила це відео, щоб більше людей про це дізналися. Нічого погано про дітей з інвалідністю я не казала і на увазі не мала. Мені шкода, що виникло це непорозуміння. Але, я не проти, щоб цим відео звертали увагу на дану проблему. Моя неосвіченість хай слугує прикладом для інших людей, які не здогадуються, що в суспільстві такі проблеми є. Тим більше зараз, коли кількість людей з інвалідністю в нашій країні зростає через війну", — виправдалась дівчина.

Лєра Мандзюк пояснила свій жарт

Раніше "Телеграф" писав про те, куди зникла колишня учасниця гурту "ВІА Гра" Санта Дімопулос. Жінка виїхала з України та публікує світлини свого розкішного життя.