Церковне свято 30 червня: що можна і не можна робити сьогодні у Собор 12 апостолів

Читать на русском
Автор
920
Яке сьогодні свято — Собор святих славних та всехвальних 12 апостолів
Яке сьогодні свято — Собор святих славних та всехвальних 12 апостолів. Фото pixabay/Телеграф

У це церковне свято християнам сьогодні не можна лихословити та відмовляти у допомозі

Православна церква щорічно відзначала свято Собору славних та всехвальних 12 апостолів 13 липня. Тепер, за новоюліанським календарем. цей день випадає на 30 червня. Це свято присвячене дванадцяти апостолам, які були найближчими учнями Ісуса Христа. Сьогодні проводиться богослужіння за спеціальним чином.

Апостоли були найближчими до Ісуса Христа. Це: брати Петро (він же Симон) та Андрій, Іван Богослов та його брат Яків Заведеїв, Варфоломій та Пилип, Матвій та його брат Яків Алфеїв, Симон Кананіт, Хома та Фаддей, Юда Іскаріот. Варто зазначити, що пізніше Юду, який зрадив Спасителя, замінив апостол Матфей.

Напередодні святкування Собору 12 апостолів у православних та греко-католицьких храмах проводиться всеношна, а наступного дня вранці відбуваються Божественна літургія та молебень. Це свято має велике значення для християн.

Традиції та прикмети на 30 червня

За церковною традицією в Собор 12 апостолів слід відвідати церкву та запалити свічку на честь славних та всехвальних. У цих святих можна попросити про захист, добробут та здоров’я для своїх рідних та близьких.

У народному календарі цей день відомий як Другий Великдень. Сьогодні традиційно варять та фарбують яйця у яскраві "сонячні" кольори. На святковому столі господині ставлять різні страви з яєць: фаршировані яйця, пиріжки з рисом та яйцем, яєчню та інші страви.

яєшниця в сковороді
Фото: freepik
  • Якщо зозуля продовжує кувати, то літо буде довгим і теплим.
  • Після дощу лящ із води висовує голову – до теплого вечора.
  • Хмари жовті, як мідь – до дощу.

Що не можна робити 30 червня

  • Лаятися, конфліктувати, лихословити, думати про погане.
  • Відмовляти людям, які просять допомоги.
  • Лінуватися, захоплюватися азартними іграми — можна залишитися без грошей.

Нагадаємо, що 30 червня відзначається і День усіх святих українського народу. Цю подію українці святкують наступної неділі після Трійці.