Собор 12 апостолів: нова дата, традиції і що не можна робити в це свято

Читать на русском
Автор
30 червня в Україні вшановують славних та всехвальних 12 апостолів Новина оновлена 29 червня 2024, 10:15
30 червня в Україні вшановують славних та всехвальних 12 апостолів. Фото pinterest.com

У народі це церковне свято називають Другим Великоднем

Собор дванадцяти апостолів — це свято у православній та греко-католицькій церкві, присвячене дванадцяти апостолам: Петру Первоверховному, Андрію Первозванному, Якову Зеведеєву, Іоанну Богослову, Пилипу, Варфоломію, Хомі, Матвію, Якову Алфєєву, Фаддею, Симону Зелоту та Матфею, обраному замість Юди Іскаріота. Свято завжди відзначалося 13 червня, після дня Петра та Павла, проте за церковним новоюліанським календарем Собор 12 апостолів тепер випадає на останній день червня.

Апостоли були учнями Ісуса Христа, які супроводжували його в подорожах і осягали християнську мудрість. Після розп’яття і піднесення Спасителя на небо вони розійшлися різними куточками світу, проповідуючи Слово Боже.

За винятком Іоанна та Юди, практично всі апостоли загинули мученицькою смертю. Інформація про життя дванадцяти апостолів міститься в Євангеліях, Діях святих апостолів та Священному Переказі. Після зради Юди він був виключений зі списку апостолів, а замість нього був включений Матфей. Усі апостоли мають свої пам’ятні дні.

Собор 12 апостолів: головні традиції

Цього дня у церквах відбуваються богослужіння. Християнам 30 червня можна прийти на службу і помолитися дванадцятьом апостолам, просячи у святих добробуту та здоров’я для своїх близьких людей.

До речі, Собор 12 апостолів ще називають Другим Великоднем. А все через традицію цього дня фарбувати яйця. У народі часто вибирають для фарбування насичені кольори – помаранчевий та червоний.

Великодні яйця
Фото: freepik

Що не можна робити у Собор 12 апостолів

Як і всі церковні свята, ця подія має певні заборони. Намагайтеся 30 червня не скандалити, лаятись, згадувати старі образи, бути в поганому настрої та псувати його іншим людям, особливо своїм рідним та близьким. Не можна цього дня хвалитися своїми успіхами, інакше незабаром удача покине вас, а з дому піде добробут.

До речі, 30 червня ще відзначається День усіх святих українського народу. Цю подію українці святкують наступної неділі після Трійці.