Стосунки будуть здоровими та безконфліктними: як їх налагодити за методом Готтмана

Читать на русском
Автор
Конфліктів стане значно менше
Конфліктів стане значно менше. Фото pixabay.com

Стосунки у парі стануть кращими

Побудова щасливих стосунків – це щоденна праця та аналіз власних почуттів і почуттів партнера. Так само як варто працювати над власними відчуттями щастя, подібний аналіз варто робити та знаходячись у парі.

Доктор Джон Готтман і доктор Джулі Шварц Готтман пропонують терапію для пар, що ґрунтується на наукових дослідженнях і теорії "Будинку здорових стосунків". Ця теорія описує дев’ять ключових елементів здорових відносин, які допомагають у вирішенні конфліктів, зміцненні близькості, підтримці поваги та прихильності, подоланні комунікативних бар’єрів та розвитку емпатії та взаєморозуміння між партнерами. Про це повідомляє "Психологер".

Як зміцнити стосунки

1 поверх. На першому поверсі цього будівництва мап кохання пари відкривають для себе внутрішній психологічний світ одне одного. Цей процес включає виявлення надій, мрій, страхів та переживань кожного партнера.

2 поверх. Вираження любові і захоплення. На цьому рівні пари вивчають, як відкрито висловлювати вдячність і повагу одне до одного, що підсилює їх зв'язок.

3 поверх. Варто повернутися обличчям до людини, а не від неї. На цьому етапі акцент зроблено на визнанні та відповіді на потреби партнера в увазі, прихильності і комфорті, що сприяє поглибленню зв'язку і близькості.

4 поверх. Позитивна перспектива. На цьому етапі партнери навчаються сприймати один одного позитивно, розглядаючи помилки як ситуативні обставини, а не особисті недоліки.

5 поверх. Управління конфліктами. На цьому етапі пари вивчають методи управління конфліктами через триступеневий процес: визнання почуттів один одного, конструктивну дискусію з проблемами і використання технік саморегулювання для збереження спокою під час суперечок.

6 поверх. Здійснення життєвих мрій. На цьому етапі основний акцент робиться на підтримці та сприянні реалізації мрій і цілей одне для одного, що сприяє взаємному зростанню і задоволенню.

7 поверх. Створення спільного сенсу. На цьому етапі пари розуміють і створюють спільні ритуали, цінності та історії, які мають особливе значення для них.

Раніше ми писали, що потрібно зробити одразу після розлучення. Психологи рекомендують пережити цей неприємний період у житті, дозволити собі посумувати та виплакатися, однак не концентруватися на негативі.