Як зрозуміти, що ви токсична мама: 10 тривожних сигналів

Читать на русском
Автор
658
Ознаки, на які варто звернути увагу
Ознаки, на які варто звернути увагу. Фото freepik.com

Не завжди легко розпізнати токсичність чи змиритися з нею

Токсична мати та її деструктивна поведінка можуть вплинути на життя як маленької, так і дорослої дитини. Відносини з матір'ю відіграють ключову роль у житті людини та формують її як особистість на все життя. Саме тому кожній жінці так важливо знати, як правильно поводитися з донькою чи сиом. Також важливо знати характеристики токсичної матері, і при необхідності якомога раніше почати працювати над собою, щоб не зіпсувати життя дитині.

Раніше ми розповідали, як ще на першому побаченні розпізнати аб’юзера. Тепер разом із Good to know розповімо про ознаки токсичної матері.

Токсична мати рідко усвідомлює свою "токсичність". Вона не сприймає, що проблема в ній, а не в дитині.

1. Така жінка часто применшує значення слів своєї дитини, постійно критикує її та змушує почуватися недостатньо гарною людиною.

2. Мати, яка завжди хоче знати, де знаходиться її дитина і що вона робить на цей час, токсична. Вона не визнає особистих кордонів і будь-що намагається втрутитися, навіть якщо її про це не просять.

3. Токсична мати часто ображається, кричить і дуже емоційно показує, що їй щось не подобається. Особливо небезпечною є ситуація, коли дитина робить щось не так, як вона запропонувала. У такі моменти вона може стати злою, сумною і зневіреною. Словом, вдається до тактики емоційно шантажу.

4. Нарцисизм може бути ознакою токсичної матері. Така жінка зосереджує увагу на собі й своїх почуттях. Вона не надає значення почуттям і переживанням своєї дитини.

5. Спроба контролювати кожен аспект життя дитини, її відносини, життєвий вибір, того, як вона виховує своїх дітей.

6. Токсична мати часто змушує свою дитину відчувати почуття провини. Вона звинувачує у всьому сина чи дочку. У неї спотворене уявлення про світ, у якому вона живе. Вона не визнає дитячих невдач і додатково намагається за це покарати.

7. Постійна критика, нездатність помічати успіхи дитини й натомість перебільшення її недоліків та невдач також свідчать про токсичність матері. Така жінка часто порівнює свою дитину з іншими, підкреслюючи, що вона гірша за своїх однолітків, братів, сестер або дітей друзів.

8. Токсічна мати ревнива, особливо коли вона думає, що її син чи дочка "вибирають" когось іншого як наставника у своєму житті. Це може бути майбутній чоловік чи дружина або навіть її партнер, який краще ладнає з дитиною.

9. Токсична мати зазвичай ігнорує слова дитини. Вона може піти під час обговорення, а потім промовчати. Навіть якщо вона запитує думку дитини, вона не сприймає її аргументи серйозно.

10. Токсічна мати подібна до бомби уповільненої дії. Ніхто не знає, що її розсердить чи розсмішить. Сьогодні поведінка сина чи доньки винагороджується, а наступного дня вона карається. Одного разу вона мила і дбайлива, а наступного моменту вона може почати ігнорувати дитину і не розмовляти з нею.

Раніше "Телеграф" розповідав, як повернути романтику у стосунки. Для цього варто докласти небагато зусиль.