Сьогодні - День феї: як виникло свято та чим воно особливе

Читать на русском
Автор
Canva

Маємо одразу кілька свят

Сьогодні віряни за новоюліанським календарем вшановують пророка Івана Хрестителя та Святого Духа. У народі свято називають Івана Купала. Є ще деякі цікаві свята, котрі припадають на 24 червня.

У цей день в Україні та світі відзначають Міжнародний день феї та День басейну. Це незвичні свята, які мають своє походження та прихильників по всьому світу. "Телеграф" розповість більше про кожне з них.

Міжнародний день феї

Феї — витончені створіння, що існують у людські подобі, але з крилами метелика. Кожна дитина вірить у існування фей, адже вони трапляються у мультфільмах і продаються у магазинах у вигляді ляльок. Переважно у казках ці особи літають біля квітів та чарують усіх своєю красою та легкістю.

Водночас багато років феї становлять частину кельтської культури. День феї відзначають у середині літа невипадково. Подейкували, що завіса між реальним світом та країною фей на певний період спадає.

Ідея свята спала на думку дитячій письменниці та фольклористці Енн Пелловскі в 1999 році. Жінка вважала фей невід'ємною частиною світової культури, оскільки вони зустрічаються у різних фольклорах. Тому письменниця вирішила, що можна об'єднати людей навколо свята, яке вселяє віру у щось добре та світле.

Так, Міжнародний день феї святкують у Німеччині, Шотландії, Ірландії, Англії, Франції. Люди переодягаються у костюми фей та влаштовують тематичні заходи: фестивалі, сценки, концерти.

День басейну

День басейну — це не офіційне свято, але водночас воно має своїх прихильників. Воно ще має назву День плавання по колу.

Плавання є улюбленим заняттям багатьох людей, навіть і тих, хто не дотичний до професійного спорту. Завдяки плаванню покращується робота серця, зміцнюються суглоби, зникають болі у спині. Загальне самопочуття людини стає кращим.

Поява плавання як виду спорту сягає ще часів стародавніх греків і римлян. Вони будували басейни як для професійних занять, так і для релаксу. А от у Великій Британії плавання з'явилося 1800-х роках. Вже у 1896 році плавання внесли до програми Олімпійських ігор в Афінах.

Плавання є досить універсальним видом спорту. Ним займаються люди з різною фізичною підготовкою. Це чудовий спосіб зняти напругу, оздоровити свій організм та відпочити після важкого робочого дня.

Іменини 24 червня

24 червня в Україні свої іменини відзначають:

  • Андрій;
  • Богдан;
  • Іван;
  • Костянтин;
  • Лука;
  • Олександр;
  • Ян;
  • Марія;
  • Фаїна.

Раніше "Телеграф" розповідав, коли Петра й Павла за новим церковним календарем. Залишилось всього кілька днів.