Свято 24 червня: що не можна робити, аби не привернути біду

Читати російською
Автор

Відзначаємо великі свята

Сьогодні, 24 червня християни відзначають одразу два свята — Різдво пророка Івана Хрестителя та Святого Духа. Вони супроводжуються особливими традиціями та віруваннями. Також у ці свята діють певні обмеження.

Раніше наші пращури вшановували в цей день язичницького божества Купала, тому й назва свята така. А частка "Івана" додалась, коли у Київській Русі прийняли християнство. Тоді віряни стали вшановувати пророка Івана Хрестителя, який передбачив прихід Спасителя, а також хрестив його у річці Йордан. "Телеграф" розкаже більше про традиції та заборони у свята.

Традиції на свята 24 червня

З давніх-давен предки у Івана Купала дотримувалися кількох традицій. Вони обов'язково занурювалися у водойми, бо вважалось, що таким чином, вони очистять від всілякої нечисті.

Молоді парубки та дівчата стрибали через багаття та випробували на міцність свої стосунки. Якщо руки не розімкнуться, то будуть разом довго. Також дівчата плели віночки та пускали на воду: куди він попливе, звідти й зустрінуть свою долю.

Після прийняття християнства у цей день віряни ходили на ранкову службу до храму. Вони згадували пророка Івана Хрестителя та молилися. Згодом християни збиралися разом з рідними за великим столом і частувалися смаколиками.

Також 24 червня — Святого Духа. Свято відзначають відзначають на другий день Трійці або на 51-й день після Великодня. Вважається, що Святий Дух — одне із трьох втілень Бога та освячує світ через Церкву. У цей день віряни йдуть до храму, аби вшанувати Святого Духа.

Прикмети на 24 червня

  • Якщо пізно цвіте горобина — чекайте на довгу осінь.
  • Акація цвіте густо — рік буде врожайним.
  • Побачили багато зірок на небі — буде багато грибів.
  • Якщо цього дня трава сильно пахне — очікуйте на опади.

Заборони на 24 червня

  • Не позичайте гроші та не давайте самі, бо можете віддати власне щастя.
  • Вважалось, що в ніч на Купала прокидається нечисть, тому не можна було спати.
  • Після заходу сонця не можна купатися, бо можете потонути.
  • Якщо побачили чужі кошти на землі, не підіймайте. Бо це приверне бідність у дім.

Раніше "Телеграф" писав, які головні традиції існують у Івана Купала. Там багато цікавих обрядів, яких дотримувалися ще наші пращури.