Міжнародний Олімпійський день 23 червня: історія свята

Читати російською
Автор

В цей день відзначають відразу кілька свят

Сьогодні, 23 червня, відзначають Міжнародний Олімпійський день. Це свято закликає усіх проявити активність на шляху до міцного здоров’я і гарного самопочуття. Православні християни в цей день святкують Святу Трійцю.

В Парижі у 1894 році відбувся міжнародний конгрес із проблем фізичного виховання. В ньому взяли участь представники 12 країн. Конгрес прийняв рішення провести I Олімпіаду в Греції у 1896 році. У 1967 році Міжнародний Олімпійський комітет прийняв рішення про відзначення 23 червня як Міжнародний Олімпійський день.

Як записано в Олімпійській хартії, Олімпійський рух має своїми цілями виховувати молодь за допомогою спорту в дусі кращого взаєморозуміння і дружби, сприяючи, таким чином, створенню кращого і більш спокійного світу.

Які ще свята відзначають 23 червня

  • Міжнародний день вдів і Міжнародний день жінок в інженерії.
  • В Україні відзначають День державної служби. Це професійне свято держслужбовців, яке започаткував президент у 2003 році. Також сьогодні День державної служби ООН.
  • Естонія святкує 23 червня День перемоги над військами Прибалтійського ландесвера під час Визвольної війни 1919 року.
  • В Канаді в цей день відзначають Національний день пам'яті жертв тероризму.

Іменини 23 червня

За новим календарем 23 червня день ангела святкують Дмитро, Денис, Захар, Гнат, Микита, Макар, Іраклій, Павло, Олена, Петро, Ілона.

Раніше "Телеграф" розповідав, коли в Україні святкують Петра й Павла за новим календарем. До цього дня дівчата плели вінки з польових квітів, зокрема, додавали туди маки.