Івана Купала 2024: як ворожити на нареченого, заміжжя та дізнатися свою долю

Читать на русском
Автор
532
Традиційні ворожіння на Івана Купала Новина оновлена 20 червня 2024, 12:28
Традиційні ворожіння на Івана Купала. Фото Freepik

Є кілька обрядів ворожіння у магічну ніч Івана Купала

Після переходу ПЦУ та УГКЦ на новий юліанський календар змінилася дата більшості церковних свят – тепер українці святкують їх на 13 днів раніше. Так, цього року Івана Купала відзначається не з 6 на 7 липня, а в ніч із 23 на 24 червня.

У цю "магічну" ніч багато дівчат ворожать на нареченого і роблять різні обряди, щоб дізнатися про свою долю. Здавна вірили, що ці ворожіння допомагають дізнатися, коли дівчина вийде заміж і хто стане її нареченим.

Ворожіння у ніч на Івана Купала

Ворожіння на вінках

Одне з найвідоміших гадань — це ворожіння на вінках. Потрібно зробити вінок із 12 трав та квітів, прикрасивши його стрічками. У ніч на Івана Купала вінок відпускають у річку, трохи підштовхнувши. А далі за ним спостерігають:

  • Якщо вінок одразу потонув – коханий розлюбив.
  • Причепився до берега – весіллю протягом року не бувати.
  • Поплив до іншого берега – суджений буде здалеку.
  • Плаває з боку на бік – до нещасливої долі, хлопці будуть обманювати та покидати.
  • Вінок поплив за течією – до весілля із коханим.

Ворожіння на папороті

Купальська папороть, згідно з давніми віруваннями наших предків, допомагає дізнатися ім’я нареченого. Для цього потрібно взяти кілька великих листків папороті, загадати на кожен з них ім’я чоловіка і прив’язати до кожного нитки різних кольорів. Запам’ятайте ім’я та колір нитки, потім опустіть листя папороті в річку, притисніть на дно і різко відпустіть. Гілочка, яка виринала раніше за всіх, передвіщала ім’я нареченого.

Ворожіння на квітах

Для цього ворожіння вам знадобиться ємність з водою — широка, але неглибока. У неї потрібно опустити дві голівки квітів. Підійдуть, наприклад, і ромашки. Якщо квіти попливуть у різні боки – до розлучення з коханим. Якщо залишаться на тому самому місці — майбутнє відносин поки неясно. Якщо наблизиться один до одного — будете все життя разом.

Раніше "Телеграф" розповідав, що наближається Трійця. Коли відзначають у 2024 році, традиції і що не можна робити цього дня.