Порятунок від фітофторозу: чим обробити рослини від цього грибка

Читать на русском
Автор
1087
Фітофтора вражає томати та інші рослини сімейства пасльонові
Фітофтора вражає томати та інші рослини сімейства пасльонові. Фото rwikipedia.org

Грибкове захворювання може знищити рослини

Фітофтороз — одне з найнебезпечніших грибкових захворювань, що атакує овочі сімейства пасльонових, наприклад томати, картоплю, перець і баклажани. Якщо вчасно не відреагувати на ознаки захворювання, це призведе до значного зниження врожайності та навіть до загибелі рослин.

Як розпізнати фітофтороз

Фітофтороз розвивається переважно в умовах невисокої температури та високої вологості, коли листя рослини тривалий час вкрите краплями. Часто захворювання можна помітити на 3-11 день після нічних похолодань із росою чи холодних дощів.

При зараженні фітофторозом на листі з’являються сіро-зелені плями. Згодом вони темніють, а жили стають бурими. На нижній стороні листових пластин може з’явитися сірий наліт. Згодом листя засихає. На плодах, що дозрівають, також можуть з’явитися темні плями. Уражені фітофторою плоди гниють та опадають. Їх не можна вживати у їжу.

Профілактика фітофторозу

Дотримання простих правил допоможе уберегти рослини від фітофтори, пише Ogrodosfera.

  • Для посадки краще використовувати насіннєву картоплю.
  • При вирощуванні у теплиці рекомендується регулярно замінювати або дезінфікувати субстрат.
  • У городі рекомендується дотримуватися сівозміни. Рослини, що належать до одного сімейства, не можна вирощувати на тому самому місці рік за роком. Оптимально зробити 3-4-річну перерву. За цей час там можна виростити капусту, коренеплоди та інші овочі.
  • Використовувати сидерати та фітосанітарні рослини на ділянці.
  • Накриті грядки та теплиці слід регулярно провітрювати.
  • Слід уникати намокання кущів під час поливу.
  • У томатів можна знімати найнижче листя, коли починають дозрівати плоди на нижніх гронах.

Що вбиває фітофтору

Найкращим засобом від фітофторозу вважається мідний купорос. Для приготування розчину потрібно взяти 2 столові ложки мідного купоросу і розчинити в 10 літрах води. Для посилення ефекту розчин можна додати мило. Цим розчином слід обробити рослини.

Важливо дотримуватися термінів останньої обробки рослин мідним купоросом перед збиранням урожаю. Її потрібно проводити пізніше 1,5 місяця до дозрівання плодів.

Раніше "Телеграф" розповідав, яким дешевим добривом можна підгодувати гарбуз. Приготувати корисний розчин дуже легко.