Свято 17 червня: що не можна робити сьогодні, щоб не пішло геть щастя і багатство

Читать на русском
Автор
1541
Яке сьогодні свято – Всесвітній день мотоцикліста
Яке сьогодні свято – Всесвітній день мотоцикліста. Фото Freepik

Сьогодні у церковне свято християнам не можна позичати гроші та проводити вечір у тиші

Цього понеділка православна та греко-католицька церква згадує трьох братів-великомучеників — Мануїла, Савела та Ісмаїла. До переходу церковного календаря на новоюліанський стиль ця подія відзначалася 30 червня.

Згідно з переказами, у IV столітті жили троє братів — Мануїл, Савел та Ісмаїл. Вони росли в сім’ї перського язичника, але їхня мати була християнкою, яка виховала синів у своїй вірі.

Коли брати виросли, вони поступили на військову службу. Їх відправили до Риму як послів перського царя для переговорів з імператором Юліаном Відступником. Юліан тепло прийняв їх, високо оцінив їхні розумові здібності та запросив на язичницьке свято при дворі.

Коли брати відмовилися, імператор спитав їх про причину. Савел, Ісмаїл і Мануїл пояснили, що не можуть змінити свою християнську віру, що викликало гнів імператора. У люті Юліан наказав катувати, а потім обезголовити братів. Їх збиралися спалити, але стався землетрус, який поглинув тіла загиблих.

Традиції та прикмети на 17 червня

У давні часи наші пращури сьогодні святкували День Ярила — подію, присвячену Богу Сонця. Ярило є давнім слов’янським божеством, яке, вірили, допомагало людям з урожаєм, якого вистачало на весь зимовий період.

Однією з головних традицій цього дня є варіння яєць на багатті. Вважається, що чим більше звариш яєць, тим краще нестимуться кури та інший свійський птах.

  • Яскрава зоря – до гарного врожаю.
  • Веселка ввечері — на хорошу погоду.
веселка над містом увечері
Фото: freepik
  • Червоний захід сонця — до негоди та вітряної погоди.
  • Польова берізка у хорошу погоду закрила квіти — до негоди.
  • Під час дощу польова берізка почала квіти розкривати — дощ скоро припиниться.
  • Звірі чхають — до негоди.

Що не можна робити 17 червня

  • Давати в борг — з грошима з дому піде щастя та багатство.
  • Мести підлогу — можна вимести зі свого життя достаток і добробут.
  • Рвати квіти латаття — з дитиною може статися біда.
  • Пускати у свій двір заблудлу тварину — в неї могла вселитись нечисть і принести в сім’ю великі неприємності.
  • Виходити з дому без потреби — на велике лихо.
  • Лаятися чи з’ясовувати стосунки — можна назавжди втратити щастя.
  • Проводити вечір у тиші – не на добро.

У кого іменини 17 червня

Цього дня іменини святкують Мануйло, Ісмаїл, Савелій, Йосип, Пелагея, Микита, Кирило, Діна та Максим.

Які сьогодні ще свята в Україні та світі

Світова спільнота 17 червня зустрічає такі події як Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухою, Всесвітній день крокодилів (World Crocodile Day), Всесвітній день сміттяра, День приманювання муз, День поїдання овочів, Свято цілителів "Хаурват" (Haurvat), Всесвітній день тесселяції (World Tessellation Day). Щороку у третій понеділок червня випадає Всесвітній день мотоцикліста.

У США сьогодні відзначають День яблучного штруделя та День пива "Стюарт", в Азербайджані — День медичного працівника, в Ісландії — День незалежності, у Латвії — День окупації (Радянським Союзом 17 червня 1970 року), у Гватемалі та Сальвадорі — День батька.

Раніше ми писали, коли відзначають Трійцю в Україні 2024 року. Це також називають День святої Трійці, П’ятидесятниця, Зелене свято.