UPS для дому: навіщо потрібен безперебійник та як його обрати

Читать на русском
Автор
UPS для комп'ютера
UPS для комп'ютера

Обирати джерело безперебійного живлення потрібно з огляду на електроприбори, які плануєте підключити

Ситуація з відключеннями світла стає складнішою — світла може не бути годинами. В такому випадку електроприладам стає непереливки.

Для того, аби стабілізувати напругу під час короткочасних вимкнень або дати можливість правильно завершити процес використовують джерела безперебійного живлення (ІБП, ДБЖ, UPS — різні назви цих гаджетів). ДБЖ є по суті посередником між мережею та пристроями. Під час вимкнення електропостачання електроенергія подається від акумуляторів. Тривалість їхньої роботи залежить від того, яка ємність батареї.

Такі прилади зазвичай не розраховані на тривале використання, а забезпечують певний час для вимкнення електроприладів. Розрізняють 3 види ДБЖ за схемами побудови:

  • Резервна (Off-line) — найпростіший та бюджетний варіант, на перемикання потрібно кілька секунд. Підходить для пристроїв із низьким енергоспоживанням, але забезпечує обмежений час резервного копіювання (10-15 хвилин).
  • Інтерактивна (Line-interactive) — оснащений трансформатором, який дозволяє вирівнювати напругу за відхилення показників від норми. Економічно ефективний, часто використовується для бізнесу та має зовнішні акумулятори.
  • Подвійне перетворення (On-line, double-conversion) — забезпечує найстабільніші показники роботи без провалів напруги при будь-яких перешкодах.

Щоб вибрати ДБЖ для дому потрібно врахувати кілька параметрів:

Обладнання для підключення

Визначте, які пристрої потрібно підключити до ДБЖ. Це допоможе вам визначити кількість розеток і необхідну потужність.

Потужність

Обчисліть загальне електричне навантаження всіх підключених пристроїв і додайте 25% запасу, щоб ДБЖ відповідав вимогам до потужності. Коефіцієнт потужності для різних приладів:

  • комп'ютер із недорогим блоком живлення – 0,6-0,8;
  • комп'ютер із блоком живлення з функцією корекції фактора потужності (PFC), а також сервери та мережеве обладнання – 0,95;
  • прилади з електродвигуном, наприклад кондиціонери – 0,6-0,8.

Час на вимкнення

Визначте, скільки часу вам потрібно, щоб вимкнути електроприлади. Як правило, 5-15 хвилин достатньо для більшості домашніх гаджетів, але це може відрізнятися залежно від пристроїв та їх енергоспоживання.

Вхідна/вихідна напруга та частота

Переконайтеся, що ДБЖ може працювати з вхідною напругою та частотою вашого джерела живлення, а вихід відповідає вимогам ваших пристроїв. Вихідна напруга може бути чистою та модифікованою синусоїдою. Для комп'ютерної техніки підійдуть пристрої з модифікованою (апроксимованою) синусоїдою.Тоді як для газових котлів, електронасосів, холодильників тощо потрібні ДБЖ із чистою синусоїдою. Використання неправильного ДБЖ може зашкодити техніці.

Тип виконання

Є класичні та вмонтовані у стійки. Класичні частіше використовують для дому, адже їх можна просто поставити на підлогу чи поличку.

Раніше "Телеграф" розповідав, як правильно обрати Power Bank для смартфона. Треба зважати на потужність гаджета та потрібну кількість зарядок.