Свято 3 червня: що не можна робити сьогодні, щоб уникнути фінансової ями

Читать на русском
Автор
989
Яке сьогодні свято — День Лук’яна Вітряка
Яке сьогодні свято — День Лук’яна Вітряка. Фото Freepik

Сьогодні за народними прикметами не можна витрачатися на дорогі покупки та відмовлятися від вдалих пропозицій

Цього понеділка православна та греко-католицька церква вшановує пам’ять святого Лукіліана. До свята Трійці 2024 залишилося менше як місяць.

Святий мученик Лукіліан жив у III столітті і був язичницьким жерцем у Нікомідії під час правління римського імператора Авреліана. У старості він усвідомив хибність язичницької релігії, звернувся до християнства і прийняв хрещення.

Багато язичників, бачачи зміни у святому Лукіліані і слухаючи його проповіді, почали звертатися до Бога і залишати своїх ідолів. Однак за доносом юдеїв Лукіліана схопили. За відмову повернутися до язичництва його побили ціпками та ув’язнили.

У в’язниці Лукіліан зустрів чотирьох юнаків — Клавдія, Іпатія, Павла та Діонісія. Через деякий час їх привели на суд і кинули в розпечену піч, але дощ, що раптово почався, погасив полум’я, і святі мученики залишилися неушкодженими. Тоді правитель засудив їх до страти і відправив для виконання вироку до Візантії. Юнаків стратили мечем, а мученика Лукіліана розіп’яли.

Традиції та прикмети на 3 червня

У народному календарі — Лук’ян Вітряк. 3 червня (16 червня за старим стилем) наші пращури зверталися до вітру з проханням надіслати благодатні та своєчасні дощі. Окрім того, за напрямком вітру у цей день гадали.

Так, південний вітер 3 червня віщував стрімкий ріст ярих культур, північно-західний — сиру погоду та хвороби, східний — епідемії, а північно-східний — затяжні дощі. Якщо вихор повільно підіймався з землі до неба і довго кружляв, то найближчими днями очікувалася сонячна погода.

  • Ранковий туман – на сонячну погоду.
  • Собака мало їсть чи погано спить – до дощу.
  • Багато роси – до врожаю льону та конопель.
  • Якщо гроза – збирання сіна буде поганим.
гроза над полем пшениці
Фото: freepik

Що не можна робити 3 червня

  • Займати чи позичати гроші — можна залишитися у фінансовій ямі досить скоро.
  • Робити дорогі покупки — спіткають фінансові труднощі.
  • Проливати воду — разом із нею виллється й удача.
  • Відмовлятися від вдалих пропозицій — удача може більше не запропонувати таких шансів.
  • Після заходу сонця виходити з дому, якщо на вулиці сильний вітер — у ній нечиста сила одурманить людину.

У кого іменини 3 червня

Сьогодні іменини святкують Аліна, Юстина, Опанас, Денис, Дмитро, Лук’ян, Павло, Поліна, Семен, Софія, Уляна, Юліан.

Які сьогодні ще свята в Україні та світі

3 червня світова спільнота зустрічає Всесвітній день велосипеда (World Bicycle Day), День засобів захисту від комах, День народження парашута, Всесвітній день клишоногості, Свято прогульника, День "Кохання перемагає все" (Love Conquers All Day), День згадки про сніг.

У США — День яйця, День шоколадно-мигдального печива, Національний день повторень, День сверблячки (National Itch Day), День "Слава Богу сьогодні понеділок" (щороку в перший понеділок червня). На Тайвані — День руху за заборону опіуму, в Еквадорі — День гори Чимборасо (Chimborazo Day), у Британії — День реаліті-шоу "Острів кохання" (Love Island Day, щороку в перший понеділок червня), у Новій Зеландії — День народження королеви (Queen`s Birthday, щорічно першого понеділка червня).

Нагадаємо, що православна та греко-католицька церква перейшли на новоюліанський календар. Раніше ми писали, які церковні свята відзначаються у червні 2024 року за новим стилем.