Свято 28 травня: що не можна робити сьогодні, щоб не зруйнувати сімейний добробут

Читать на русском
Автор
1051
Яке сьогодні свято — День святого Микити Сповідника
Яке сьогодні свято — День святого Микити Сповідника. Фото Freepik

Сьогодні у церковне свято не можна запрошувати гостей, а чоловікам - працювати у полі

Цього вівторка православна та греко-католицька церква вшановує пам’ять преподобного Микити, єпископа Халкідонського. Святий був сповідником.

Святий Микита жив у VIII столітті у Греції. Він був відомий своїм милосердям, завжди допомагав бідним, надавав притулок мандрівникам і дбав про сиріт та вдів. За свої духовні заслуги він був зведений у сан єпископа Халкідонського.

Під час іконоборчого руху Микита Халкідонський активно виступав проти єресі та захищав святі образи. Через це він зазнав переслідувань і мук за наказом імператора Лева Вірменіна. Святий сповідник помер на початку IX століття, і біля його мощей відбувалися численні чудеса зцілення.

Наші пращури розпочинали свій день з молитви та відвідин церкви. Микиту Халкідонського заведено просити про допомогу у сімейних справах. Також святому моляться для зцілення хвороб.

Традиції та прикмети на 28 травня

У народі це свято відоме як Микита Гусятник. Єпископа Халкідонського вважали хранителем маленьких гусенят. Ще одна поширена назва свята — Полудниця. За старих часів 28 травня (10 червня за старим стилем) шанувалися духи полудня.

Полудневі духи, згідно з повір’ями, були дуже схожі на жінок. Вони виходили в поля та проводили обряди. Злі полудниці шкодили врожаю, повертаючи колосся до палючого сонця, а добрі, навпаки, ховали сходи.

У свято 28 травня у поле традиційно відправляли вагітних жінок. Вважалося, що дитина, яка не народилася, може набратися сил у молодих колосків. Вірили, що народження дитини на полі з пшеницею обіцяє здорове немовля.

  • Якщо ящірки вилізли погрітися на сонечко – на вітряну погоду.
  • Якщо утворилася роса після заходу сонця — погода погіршуватиметься.
  • Безвітряний день віщує хороший урожай.
ящик овочів в руках чоловіка на полі
Фото: freepik
  • Не вилазять жуки-гнойовики 28 травня – очікуються опади.

Що не можна робити 28 травня

  • Залишати відчиненими вікна та двері — нечисть проникне до хати і накличе на домочадців лиха.
  • Лаяти дітей — з дому підуть геть щастя та добробут.
  • Запрошувати гостей — принесуть погані звістки.
  • Пускати до дому незнайомця — мандрівник викраде удачу з дому.
  • Лихословити — можна привернути увагу злих сил.
  • Виходити на вулицю опівдні незаміжнім дівчатам — шанси одружитися будуть остаточно втрачені.
  • Чоловікам займатися роботою у полі — це може позбавити голову сім’ї чоловічої сили.

У кого іменини 28 травня

Цього дня іменини святкують Ігнат, Елладій, Микита, Дмитро, Олена, Петро та Микола.

Які сьогодні ще свята в Україні та світі

28 травня світова спільнота зустрічає Міжнародний день дій за жіноче здоров’я, День менструальної гігієни (Menstrual Hygiene Day), День фахівця з пошукової оптимізації (День SEO-оптимізатора), День брюнеток, День народження майонезу, День пелюсткової завірюхи, День "Міжнародної амністії" (Amnesty International Day).

У США сьогодні відзначають День гамбургера, День американського журавля (Whooping Crane Day) та День грудинки. На Філіппінах – День національного прапора, у Хорватії – День збройних сил, в Ефіопії – День падіння військового режиму (Derg Downfall Day).

Раніше ми писали, коли святкують Трійцю в Україні 2024 року. Дата залежить від Великодня, який цього року випав на 5 травня.