Як уберегти від бур'янів свою ділянку: прості та дієві поради

Читать на русском
Автор
Очищення ділянки від бур'янів потребує чимало часу
Очищення ділянки від бур'янів потребує чимало часу. Фото Freepik

Бур'янам потрібно регулярно приділяти час

Не тільки шкідники заважають садівникам вирощувати овочі та фрукти. Бур'яни конкурують з рослинами за воду, поживні речовини та простір для росту.

Портал Gardening Know How рекомендує використовувати різні способи культурного контролю за бур'янами. Вони включають органічну та неорганічну мульчу, прополку та ручне висмикування, а також покривні культури. Що ж до гербіцидів, портал застерігає — деякі з них впливають на їстівні росини навколо, варто уникати токсичних хімікатів.

Полоти бур'ян потрібно з розумом. Очищати город від бур'янів потрібно щонайменше раз на тиждень — до того, як рослини повністю виростуть. Найкраще прополювати та висмикувати бур'ян поки він не почав плодитися. Ручне видалення показане для тих типів бур'яну, які мають насінневі голівки, інакше при прополці ви самі їх саджатимете.

Інший варіант – укласти між рядами овочів неорганічну мульчу або товстий шар органічної мульчі. Це не дасть прорости насінню бур’янів. Органічною називають біорозкладну мульчу. Вона також віддає частину своїх корисних речовин при перегниванні. До органічного виду належить мульча з тирси, кори та трісок. Неорганічною мульчею може бути галька або агроволокно.

Покривні культури не тільки пригнічують рост бур'янів, а й збагачують землю для наступних культур для вирощування. Покривні культури сіють у різний час: навесні, пізнім літом чи восени, на всій площі поля або в міжряддях. Це можуть бути ярові культури, горох, люцерна, віка волохата, конюшина малинова й біла, гірчиця, чорнобривці, ріпа тощо.

Раніше "Телеграф" розповідав, що не всі овочі однаково ладять з сусідами. Наприклад, кавуни та дині краще не садити поруч з огірками.