Яке сьогодні, 23 травня, свято: що можна і не можна робити цього дня

Читать на русском
Автор
1262
Яке сьогодні свято — День Михайла Сповідника
Яке сьогодні свято — День Михайла Сповідника. Фото Freepik

Сьогодні християни вшановують Михайла Сповідника, а в Україні відзначають День Героїв та створення морської піхоти

У четвер, 23 травня (5 червня за старим стилем), православна та греко-католицька церква згадує святителя Михайла Сповідника, єпископа Синадського. Михайло з юних років прагнув до чернечого життя і був направлений святішим патріархом Тарасієм у монастир на березі Чорного моря. Разом з ним до обителі вступив і святий Феофілакт, майбутній єпископ Нікомідійський.

Обидва ченці ревно проходили в монастирі подвиги спасіння і незабаром були удостоєні благодатних дарів від Господа. Одного разу, коли під час жнив люди знемагали від спраги, по молитві Михайла та Феофілакта порожня мідна посудина стала виточувати воду.

Святіший патріарх Тарасій висвятив святого Михайла у єпископи міста Синнад (Синадська митрополія). За своє святе життя і мудрість святитель Михайло був глибоко любимий вірянами і удостоювався особливої уваги імператорів Никифора Геніка та Михайла Рангаве. У 787 році святитель Михайло був присутній на Сьомому Вселенському Соборі в Нікеї.

Коли на престол зійшов іконоборець Лев Вірменин, він став виганяти православних архієреїв, призначаючи на їхнє місце своїх однодумців. Святитель Михайло стійко захищав православ’я, мужньо протидіючи єретикам та викриваючи їхні помилки. Лев Вірменин засудив святителя Михайла, але той твердо заявив: "Я вшановую святі ікони Спасителя мого Ісуса Христа і Пречистої Діви, Матері Його, і всіх святих, і поклоняюся їм. Твоє розпорядження про вилучення ікон з храмів не виконаю". В результаті Лев Вірменин заслав святителя Михайла на ув’язнення в місто Євдокіаду, де сповідник помер близько 821 року. Голова святителя Михайла зберігається у Лаврі святого Афанасія на Афоні, а частина мощей – в Іверському монастирі.

Традиції та прикмети на 23 травня

У народному календарі відзначається свято Михайлів день. 23 травня вважається сприятливим днем для посадок. Згідно з народними повір’ями, перед початком посіву потрібно закопати в землю яєчну шкаралупу, щоб забезпечити багатий урожай.

Вважається, що в цей день яйця мають чудодійну силу. За старих часів дівчата 23 травня обов’язково їли варені яйця. Вірили, що це допоможе їм відростити довге і густе волосся.

білі яйця в гнізді
Фото: freepik
  • Глід рясно цвіте — зима чекає морозна.
  • День спекотний, ясний, без опадів — узимку буде багато хуртовин.
  • Жуки літають – на сонячний день.
  • Вранці сильно пахне трава – на дощ.
  • Мошкара в’ється стовпами — на хорошу погоду.
  • Рано-вранці стоїть задуха — до дощу.

Що не можна робити 23 травня

  • Переїжджати на нове місце проживання, міняти місце роботи — до невдачі у професійній діяльності та грошах.
  • Ремонтувати, підшивати, підклеювати одяг та взуття – недовго прослужить.
  • Відмовляти в допомозі, милостині — самим можна опинитися на місці нужденних.

Хто має іменини 23 травня

Цього дня іменини святкують Михайло, Ігнатій, Дмитро, Петро, Іван, Василь, Костянтин, Давид, Микита, Данило, Андрій, Олександр, Роман, Адріан, Сильвестр, Геннадій, Євфросина та Яків.

Які сьогодні ще свята в Україні та світі

В Україні 23 травня – День героїв та День створення морської піхоти (День морської піхоти). Сьогодні — важливий та символічний день, коли наша країна згадує та вшановує подвиги своїх Героїв усіх часів, надихаючи українців зберігати та передавати пам’ять про героїзм своїх пращурів.

Саме свято було започатковано 1941 року Організацією українських націоналістів (ОУН). Дата для Дня Героїв була обрана невипадково: 23 травня 1938 року було вбито Євгена Коновальця, полковника армії УНР та державного та політичного діяча. 1992 року свято було відроджено.

У світі сьогодні зустрічають Всесвітній день спортивної боротьби, Всесвітній день черепах, День ірисок, Міжнародний день з викорінення акушерських нориць (одна з найсерйозніших травм при пологах), Всесвітній день хвороби Крона та виразкового коліту, День каштанових свічок та Міжнародний день білого вина "Шардоне" (щороку у четвер перед останнім понеділком травня).

Раніше ми писали, коли святкують Трійцю в Україні 2024 року. Дата свята переходить і залежить від Великодня, який цього року випав на 5 травня.