Як зберегти продукти без холодильника в разі блекаута: п'ять простих способів

Читать на русском
Автор
Якщо немає електроенергії, холодильник може зберегти продукти нетривалий час
Якщо немає електроенергії, холодильник може зберегти продукти нетривалий час. Фото ukrhealth.net

Можна використати як давно відомі "бабусини" способи, так і створити термос з підручних матеріалів

Через атаки російських окупантів по українській енергосистемі в країні відчувається брак електроенергії. Поки вимкнення нетривалі, однак в деяких регіонах, зокрема Сумщині чи Харківщині ситуація залишається дуже нестабільною. Зберегти продукти без холодильника влітку — серйозний виклик. Морозилка може допомогти на кілька днів, проте є старі перевірені способи, якими користувалися задовго до винайдення рефрижераторів.

Професійний виживальник та турист Леннокс Агірре радить згадати старі методи запасання продуктів, наприклад копчення, соління, сушіння, бродіння та консервування.

Консервування

Приготування консервів вдома — традиційна справа для багатьох українських господарів та господинь: хрумкі огірочки, салати та навіть домашнє м'ясо. Якщо ви вважаєте що не маєте хисту до домашньої консервації, продукти для такого методу зберігання можна придбати в магазинах.

Соління та ферментація

Люди здавна використовують сіль для збереження свіжості їжі. Серед українських продуктів добре знайоме кожному звичайне солене сало. Як відомо, сало сухої засолки в банці може зберігатися до одного року, проте все ж таки варто тримати його в кладові або погребі, щоб температура була нижче кімнатної. Ферментація також є корисним способом збереження їжі без охолодження. До ферментованих продуктів української кухні належать різні квашені овочі та фрукти — морква, корнішони, капуста, огірки, буряк, ріпа, яблука, кавуни тощо.

Холодна кімната

Холодна кімната допоможе вам надійно зберегти продукти тривалого зберігання: консерви, соління, коренеплоди, фрукти, овочі тощо. Потрібно знайти прохолодне місце в домі для зберігання — це може бути неопалювальна кладовка або веранда. Цей простір потрібно ізолювати та утеплити. За потреби всередині встановлюють стелажі.

Зберігання в підвалі

Підземне сховище традиційно використовувалася для зберігання продуктів. Найчастіше туди також переносили консервацію, їжу тривалого зберігання, фрукти та овочі — картоплю, моркву, буряк тощо. Використовувати підвал можна також для охолодження гарячих страв, що продовжує час їхнього зберігання. Якщо у вас немає підвалу, але є невеличке подвір'я — можна самостійно зробити підземний холодильник. Потрібно викопати яму, викласти її гравієм або камінням для належного дренажу та встановити невелику вентиляційну трубу для циркуляції повітря.

Охолодження Zeer Pot

Якщо у вас є продукти, які дуже швидко псуються, можна зробити їм міні-холодильник — в каструлю кладуть швидкопсувні продукти, такі як навіть яйця і обкладають її мокрим піском або тканиною. Меншу каструлю можна поставити в більшу, заповнивши простір знизу та по боках. Зверху накривають також вологою тканиною. Автор зазначає, що варене м'ясо може зберігатися в таких умовах до чотирьох днів, а яйця до двох тижнів. Пісок або ганчір'я між внутрішньою та зовнішньою каструлею потрібно регулярно підливати, щоб вони не стали сухими.

Раніше "Телеграф" розповідав, що відключення світла очікуються не тільки влітку — перебої будуть і восени, і взимку. Ціни на зарядні станції та генератори вже значно зросли.