Чи "вбиває" швидка зарядка батарею смартфона: це важливо знати

Читать на русском
Автор
Чи шкодить швидка зарядка смартфону Новина оновлена 21 травня 2024, 15:30
Чи шкодить швидка зарядка смартфону. Фото foxtrot.com.ua

Пристрої для швидкого заряджання зараз дуже популярні

У період регулярних вимкнень електроенергії важливо завжди залишатися на зв’язку та тримати телефон зарядженим. А прискорити цей процес допомагає швидка зарядка. Але є побоювання, що вона погано позначається на батареї гаджета і може зменшити її продуктивність.

Наскільки це правда розповіли експерти у матеріалі Mta. Є важливі нюанси, про які обов’язково потрібно знати користувачеві.

Чи шкодить швидка зарядка батареї смартфона

Швидка зарядка дозволяє значно скоротити час, необхідний для повного заряду смартфона, що зручно для користувачів із щільним графіком. Вона стала популярною завдяки її здатності забезпечити швидке відновлення енергії пристрою, що є особливо актуальним у сучасному світі, де смартфони відіграють важливу роль у повсякденному житті.

Така зарядка дійсно є зручною функцією, але у певних ситуаціях вона може завдати батареї шкоди. Одним з основних факторів ризику є підвищена температура, яка неминуче супроводжує процес швидкої зарядки. Через високий струм і напругу батарея нагрівається сильніше, ніж за звичайної зарядки. Якщо смартфон часто піддається такому навантаженню в умовах високої температури навколишнього середовища або при інтенсивному використанні (наприклад, під час гри), це може призвести до перегріву батареї. І це, своєю чергою, прискорює хімічне старіння акумулятора, що скорочує його загальний термін служби.

Крім того, використання неякісних зарядних пристроїв становить ще одну значну загрозу здоров’ю батареї. Вони можуть надавати нестабільну або надто високу напругу та струм, що може призвести до пошкодження внутрішніх компонентів акумулятора.

Варто також пам’ятати, що смартфони, як правило, мають щонайменше 500 циклів (зарядок) до зниження ємності на 10%. Якщо ви постійно прибиратимете телефон із зарядки при 50-60 відсотках, то він втрачає цей цикл і ємність, а значить батарея вийде з ладу вдвічі швидше.

Але експерти наголошують, що сучасні смартфони та зарядні пристрої часто оснащені механізмами захисту, такими як датчики температури та регуляторами напруги, щоб мінімізувати потенційну шкоду від швидкої зарядки.

"Телеграф" писав раніше, як швидко зарядити смартфон на випадок блекауту. Ці поради допоможуть вам залишатися на зв’язку.