"Радянські солдати просто викинули її по дорозі": Джамала розповіла про трагедію своєї сім'ї у 80-ті роковини депортації кримських татар (відео)

Читать на русском
Автор
927
Джамала згадала про депортацію прабабусі Новина оновлена 18 травня 2024, 11:09
Джамала згадала про депортацію прабабусі. Фото instagram.com/jamalajaaa

18 травня 1944 року прабабусю співачки Назил-хан вивезли з маленькими дітьми до Середньої Азії

Українська співачка Джамала розповіла про трагедію власної родини у 80-ті роковини депортації кримських татар. Саме 18 травня 1944 року радянськими солдатами почалася депортація з Криму кримських татар.

40-річна виконавиця розповіла в Інстаграм, як 80 років тому о 5 годині ранку її прабабусю Назил-хан силою депортували з півострова. В той час чоловік жінки, прадідусь Джамали, був на війні.

"Зранку її з п’ятьма маленьким дітьми на руках посадили в товарні вагони та відправили потягом до Середньої Азії. Тоді мій прадідусь був на війні. Їхали в жахливих умовах майже два тижні. Найменша донечка, на жаль, померла в дорозі. Дівчинку навіть не дали поховати. Радянські солдати просто викинули її по дорозі", — розповіла артистка.

Прабабуся Джамали Назил-хан
Прабабуся Джамали - Назил-хан

Те, що в той момент відчувала Назил-хан, зрозуміла і сама Джамала 24 лютого 2022 року. Зірці, яка виховує двох неповнолітніх синів і наразі вагітна третьою дитиною, в повномасштабне вторгнення Росії в Україну, як і більшості українцям, довелося покидати рідну країну.

джамала з синами
Джамала з дітьми 24 лютого 2022, як і більшість українських родин, тікала від війни

"Історія моєї прабабусі — це тільки одна така історія з тисячі інших. Про розбиті родини, втрачене покоління, історії, які були переписані, депортовані, закопані. Цих людей та їхнє життя вже ніколи не повернути. І мені у 21 сторіччі хотілося б, щоб ті події залишилися тільки страшною сторінкою в історії", — доповнила співачка.

На жаль, з таким поняттям як депортація зіткнулися сучасні українці. Джамала підкреслює, що щонайменше 2 мільйони 800 тисяч українців були вимушені виїхати або депортовані до Росії. І наші співвітчизники, які перебувають на окупованих територіях, вони також хочуть жити в Україні з вільними людьми, у власному домі, в Україні.

"Я хочу підтримати всіх, хто бореться, хто не втрачає надії. І я вірю у справедливість. Я вірю в нас", — сказала виконавиця. У 2016 році Джамала як представниця України перемогла на Євробаченні з піснею "1944". Тоді ж вона обійшла і російського виконавця Сергія Лазарєва, який зараз мовчить про напад РФ і виступає на російських пропагандистських заходах.

Нагадаємо, що Верховна Рада постановою від 12 листопада 2015 року визнала депортацію кримських татар 1944 року геноцидом. 18 травня було проголошено Днем пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.