Свято 18 травня: що не можна робити сьогодні, щоб не погіршити своє життя

Читать на русском
Автор
1630
Яке сьогодні церковне свято — День Федота Вівсяника
Яке сьогодні церковне свято — День Федота Вівсяника. Фото Freepik

Сьогодні у церковне свято не можна розпочинати нові справи та обертатися

Цього дня православна і греко-католицька церква, згідно з новоюліанським церковним календарем, вшановує священномученика Феодота і сімох дів, які прийняли мученицьку смерть за свою віру в Христа.

Святий Феодот і сім дів — Текуса, Фаїна, Клавдія, Матрона, Юлія, Олександра та Єфрасія — жили в другій половині III століття в Анкірі (сучасна Туреччина). Феодот був власником готелю та одруженою людиною. Своїми розмовами він звертав юдеїв та язичників у християнську віру, грішників — на каяття, годував бідних і допомагав в’язням.

Під час релігійних переслідувань за імператора Діоклетіана Феодот продовжував свій християнський подвиг, знаючи, що це приведе його до мученицької смерті. У цей час 7 святих дів, старшою з яких була Текуса, тітка Феодота, прийняли мученицьку смерть за Христа. Ці жінки з юності присвятили себе Богу, проводячи все життя в молитвах, пості, помірності та добрих справах. Вони не відмовилися від віри, витримали жорстокі тортури та були страчені.

Наступної ночі Текуса з’явилася уві сні Феодоту і попросила його поховати їхні тіла по-християнськи. Дізнавшись про викрадення останків святих мучениць, правитель розлютився і наказав знайти та стратити винних. Святий Феодот прийняв мученицьку смерть у 303 або 304 році.

Традиції та прикмети на 18 травня

У народному календарі відзначається "Федот Вівсяник". Святого шанували як покровителя весни. Вірили, що він здатний впливати на якість та кількість урожаю.

Федотів день у народних віруваннях був тісно пов'язаний із дубом. Це дерево символізувало могутність, силу, славу та міцну віру. Слов’яни уподібнювали дуб до людини і вірили, що саме на цьому дереві, а не на яблуні, ростуть молодильні яблука. У давнину дуб вважався деревом язичницького бога Перуна.

  • Великі зграї птахів довго кружляють у небі — на хорошу погоду.
  • З дуба падає зелене листя — до поганого неврожайного року.
  • Захід тьмяний — незабаром погода зіпсується.
захід сонця під річкою
Фото: freepik
  • Ворони гучно каркають — до дощу.

Що не можна робити 18 травня

  • Незаміжнім дівчатам проводити день на самоті — вони ще довго не зможуть знайти собі майбутнього чоловіка.
  • Обертатися на оклик — так людину заманює сам сатана.
  • Починати нові справи — у народі кажуть, що ви тільки погіршите своє життя.

Хто має іменини 18 травня

Цього дня іменини святкують Богдан, Олександра, Клавдія, Фаїна, Юлія, Андрій, Денис, Петро, Павло, Христина, Семен, Михайло, Іраклій та Давид.

Які сьогодні ще свята в Україні та світі

Щороку третьої суботи травня в Україні відзначається День науки і День сусіда в Києві, 18 травня — День Європи, День резервіста та День пам’яті жертв депортації народів Криму.

Також у світі 18 травня зустрічають Міжнародний день музеїв, Всесвітній день віскі, Міжнародний день астрономії (Astronomy Day), День Рожевої Пантери, Всесвітній день вакцини проти СНІДу, День "Відвідайте своїх родичів", День народження хруща, День посадки лимонного дерева (Plant a Lemon Tree Day), Всесвітній день скандинавської ходьби (World Nordic Walking Day), День покрівельника, День свободи культури (Culture Freedom Day), День відправки електронної вітальної листівки (Send an Electronic Greeting Card Day) та День сирного суфле.

Нагадаємо, що зараз чудовий час для того, щоб відзначити свята за шашликом. Ми писали, які помилки можуть зіпсувати смак м’яса.