Не "мамкайте": як українською можна назвати матір

Читать на русском
Автор
702
Мати з дитиною
Мати з дитиною. Фото Ілюстративне фото

Вважається, що "мама" — одне з найперших слів багатьох людей

Нещодавно в Україні святкували День матері. Саме цій важливій жіночій постаті в історії людини присвячено багато віршів, пісень, прозових творів українських авторів.

Освітній сайт "СловОпис" нагадує, що окрім слова "мама" в українській мові є щонайменше ще вісім лагідних синонімів, якими можна називати матір. Це можуть бути схожі слова мамочка, мамонька, матір, матуся, мама, мамуня, матінка. Інша група слів — неня, ненька.

Як можна називати маму українською
Як можна називати маму українською

Водночас мовознавець Олександр Авраменко зазначає, що між словами матір та мати в українській мові є відмінності у вживанні. Відмінки слова відрізняються — "мати" вживають у називному відмінку (відповідь на питання хто?), а "матір" — у знахідному (відповідь на питання кого?).

Є в українській мові також і слова родителька та матера. Вважається, що друге слово споріднене з латинським māter, як на приклад в виразі Альма-матер (лат. alma mater). В масовій культурі використання слова матера знайшло відображення у назві книги Каті Бльостки "Матера вам не наймичка, або Чому діти це — прекрасно…".

Раніше "Телеграф" розповідав про те, як правильно називати українською мовою розумних людей. Кілька відповідників зможуть зробити ваші компліменти цікавішими.