Церковне свято 24 жовтня: що не можна робити сьогодні, щоб не перейняти чужі біди

Читать на русском
Автор
Яке сьогодні церковне свято — що не можна робити 24 жовтня
Яке сьогодні церковне свято — що не можна робити 24 жовтня. Фото hellomagazine.com

Дізнайтесь про головні традиції та заборони цього свята

Сьогодні, 24 жовтня, православні вшановують пам’ять святого мученика Аретти та з ним 4299 мучеників. До того, як Православна церква України (ПЦУ) перейшла на новий календар, це свято припадало на 6 листопада.

"Телеграф" вирішив нагадати історію цієї церковної події. Також ми розповімо, що цього дня можна і категорично не можна робити.

Святий Арета був воєначальником і старійшиною міста Негран у південній Аравії (сучасний Ємен). У 523 році християнська громада Неграна зазнала гонінь з боку іудейського правителя Дунаана (Юсуфа Асара), який захопив владу в регіоні й прагнув насильно обернути населення в юдаїзм. Святий Арета, разом з іншими християнами міста, відмовився зректися своєї віри, за що був страчений. Мученицьку смерть за Христа прийняли понад 4 тисячі мешканців міста. Згодом пам’ять про цих мучеників була зафіксована в церковних писаннях, і вони стали шануватись як приклад стійкості перед гоніннями.

Що можна робити 24 жовтня

  • Цього дня важливо відвідати церковні служби та помолитися, згадуючи святого Аретту та всіх постраждалих за християнську віру. Молитва допомагає зміцнити духовні сили та здобути внутрішній спокій.
  • Свято закликає піклуватися про інших, допомагати нужденним, поділяючи їх труднощі. Це може бути як моральна підтримка, і матеріальна допомога.
  • Свято вчить не тільки пам’ятати про мучеників, а й працювати над своїми недоліками, уникати сварок, конфліктів та поганих думок, зосередившись на творчих справах.

Що не можна робити 24 жовтня

  • Як і будь-яке інше церковне свято в цей день не можна виявляти заздрість, жадібність, злість. Не можна відмовляти у допомозі тим, хто потребує.
  • Вважається, що починати щось нове у день пам’яті мучеників — погана прикмета. Найкраще присвятити цей день завершенню вже розпочатих справ.
  • Цього дня також не можна давати свої речі чужим та носити одяг інших. Інакше ви можете перейняти на себе біди інших.

Хто відзначає іменини 24 жовтня

Сьогодні відзначають іменини люди з іменами Філіп, Зіновій, Зіновія, Артемій та Арефа.

Нагадаємо, що незабаром святкуватиметься Геловін. Дізнайтеся історію Дня всіх святих і коли у жовтні святкують свято.