День усіх святих 2024: коли відзначається Геловін і що потрібно знати про це свято

Читать на русском
Автор
Свято Геловін бере свій початок з часів стародавніх кельтів Новина оновлена 16 жовтня 2024, 17:43
Свято Геловін бере свій початок з часів стародавніх кельтів. Фото Freepik

В останні роки це незвичайне свято стає дедалі популярнішим в Україні

День усіх святих або просто Геловін — відоме і дуже популярне у світі свято. Особливо пишно та яскраво його відзначають в Америці, але з роками традицію відзначати Геловін перебрали і країни Європи, також його знають і в Україні.

Коли відзначається Геловін

Свято всіх святих відзначається щороку 31 грудня, 2024 року цей день припадає на четвер. Дорослі та діти влаштовують костюмовані вечірки, ходять по сусідах і родичах, просять солодощі та діляться гостинцями. Також існує традиція декорувати будинки до свята вирізаними гарбузами з ліхтариками, привидами, павутинням тощо.

Історія свята

Свої корені свято Геловін бере ще з часів язичницьких обрядів кельтських народів, які колись проживали на територіях сучасних Шотландії, Ірландії та Уельсу. Для давніх кельтів 1 листопада було днем, коли закінчувався літній період та починався зимовий, цей день називали Самайн. Кельти вірили, що в ніч із 31 жовтня на 1 листопада стирається грань між світом мертвих і живих, тому духи можуть вільно ходити по землі. До свята Самайну давні кельти готувалися особливо ретельно. Вони влаштовували бенкети, розпалювали великі багаття та приносили жертви богам. Також у них існувала традиція вбиратися в монстрів і всяку нечисть, щоб злякати духів.

Пізніше язичницьке свято Самайн трансформувалося у те, що зараз у світі знають, як Геловін. А деякі традиції того часу збереглися. Так, зараз люди на Геловін вбираються у всякі "страшні" костюми, роздають і збирають солодощі, а також роблять декор з гарбузів-ліхтариків.

Раніше "Телеграф" розповідав про календар на жовтень 2024 року. Скільки свят та вихідних буде в українців.