Церковне свято 28 вересня: що не можна робити сьогодні, щоб не втратити щастя

Читать на русском
Автор
Яке сьогодні церковне свято — що можна і не можна робити
Яке сьогодні церковне свято — що можна і не можна робити. Фото Freepik

Дізнайтеся про головні традиції та заборони цього дня

У суботу, 28 вересня, згідно з новим церковним календарем, віряни вшановують пам’ять святого сповідника Харитона. За старим стилем його відзначають пізніше — 11 жовтня.

Церковне свято 28 вересня

Святий Харитон Сповідник жив у IV столітті. Він став відомий своєю стійкістю у вірі та витримкою під час гонінь. За відмову приносити жертви язичницьким богам Харитон був ув’язнений, де зазнав жорстоких мук, але вижив.

Після припинення гонінь він присвятив своє життя Богу, заснувавши кілька монастирів та чернечих громад, у тому числі знамениту Фаранську Лавру в Юдейській пустелі. Пізніше він заснував ще два монастирі: Єрихонський та Сукійський. Святий Харитон відомий своєю духовною мудрістю та суворим монастирським статутом.

Що можна робити 28 вересня

У день пам’яті святого Харитона Сповідника православні християни можуть відвідати церкву та брати участь у богослужіннях, запалити свічку на знак молитви. У святого просять допомогти у прийнятті рішень, а також зцілення від недуг.

Що не можна робити 28 вересня

  • Як і в будь-яке інше церковне свято, сьогодні не можна сваритися і конфліктувати — постарайтеся зберігати мир і спокій. Також не можна виявляти заздрість, жадібність, пліткувати та наклепувати на інших людей;
  • Краще відмовитися від важкої роботи — цей день слід провести у спокійній та умиротвореній обстановці;
  • У цей день не можна підмітати, предки вважали, що, якщо нехтувати цією забороною, можна вимести щастя;
  • Також сьогодні рекомендується більшу частину часу проводити вдома. Вважається, що цього дня вулицею гуляють темні сили.

Іменини 28 вересня

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають В’ячеслав, Матвій, Федір, Олександр, Валентин, Іван, Василь, Сергій, Георгій, Олексій, а також Ганна, Марія, Тетяна, Уляна.

Раніше "Телеграф" розповідав, скільки вихідних та свят буде у вересні 2024 року. Повний календар на цілий місяць.