Коли Покрова Пресвятої Богородиці у 2024 році: нова дата та історія свята

Читать на русском
Автор
Коли Покрова за новим календарем Новина оновлена 11 вересня 2024, 12:18
Коли Покрова за новим календарем. Фото ТСН.ua

На свято прийнято йти до церкви та молиться Діві Марії

Через переход Православної церкви України на новоюліанський календар, у 2024 році православні відзначатимуть Покрову Пресвятої Богородиці 1 жовтня. Хоча раніше свято припадало на 14 жовтня.

"Телеграф" нагадав, що це за церковне свято і що заведено робити цього дня. Дізнайтеся про головні традиції та заборони.

Покрова Пресвятої Богородиці — історія свята

Це християнське свято особливо шановане у православній традиції. Його історія пов’язана з подією, що сталася в Константинополі у X столітті. Згідно з переказами, в 910 році місто було під загрозою нападу ворогів, і жителі молилися у Влахернському храмі, де зберігалася риза Богородиці. Під час всенощного чування святий Андрій Юродивий та його учень Єпіфаній побачили явлення Богородиці. Вона з’явилася у повітрі, оточена ангелами та святими, і, схилившись у молитві, покрила народ своїм омофором (покровом), як символом захисту та заступництва. З того часу свято Покрови Пресвятої Богородиці стало символізувати надію та захист від бід.

Що можна і не можна робити 1 жовтня

Цього дня заведено йти до церкви та молитися Діві Марії. Це свято особливо шануємо серед військовослужбовців, оскільки символізує захист рідної землі та військової честі під покровом Богоматері. До переходу ПЦУ на новий календар Покрова Пресвятої Богородиці збігалася з іншим дуже важливим для нас святом – Днем захисника України.

У свято Покрови Пресвятої Богородиці є також певні традиції та заборони, пов’язані з повагою до цього дня. Ось основні з них:

  • Уникати важкої фізичної роботи: У цей день не рекомендується займатися будівництвом, ремонтом, прибиранням;
  • Не можна сваритися і виражатися нецензурно. Сварки, конфлікти та негативні емоції цього дня вважаються неприпустимими.
  • Не варто займатися землеробськими роботами. Вважається, що на Покрову завершувався сільськогосподарський сезон, і починалися зимові турботи. Тому землеробські роботи цього дня також під забороною.

Раніше "Телеграф" розповідав, які ще церковні свята українці відзначають у вересні 2022 року. Дізнайтесь нові дати.