Церковне свято 25 вересня: що суворо забороняється робити, щоб не накликати на себе лихо

Читать на русском
Автор
Що можна і не можна робити 25 вересня
Що можна і не можна робити 25 вересня. Фото https://kiev-foto.info/

Дізнайтеся, яких традицій і заборон слід дотримуватись

Сьогодні, 25 вересня, Православна церква України (ПЦУ) вшановує пам’ять святої преподобної Єфросинії. До переходу на новий календар, це свято відзначалося пізніше — восьмого жовтня.

"Телеграф" вирішив нагадати, хто така свята преподобна Єфросинія. Також ми розповімо про головні традиції та заборони цього дня.

Ким була Єфросинія Олександрійська

Свята преподобна Євфросинія — це православна свята, шанована як приклад духовного подвигу та служіння Богові. Вона народилася в 5 столітті у знатній родині в Олександрії. Єфросинія з раннього віку прагнула чернечого життя, але її батько хотів видати її заміж. Щоб уникнути шлюбу, вона таємно залишила будинок і прийняла постриг у чоловічому монастирі під ім’ям Смарагд, приховуючи свою стать протягом 38 років.

Єфросинія вела суворе аскетичне життя, присвячене молитвам та духовній праці. Її приклад надихає людей наслідувати шляхи смирення, терпіння та любові до Бога. Церква шанує її як святу за її відданість вірі та духовний подвиг.

Що можна робити 25 вересня

  • Цього дня заведено йти до церкви та молитися. У преподобної Єфросинії просять зцілення хвороб, як фізичних, і духовних, і навіть допомоги в ухваленні рішення.
  • Також слід здійснювати благородні справи, займатися благодійністю та допомагати нужденним, виявляючи до інших співчуття та любов.

Що не можна робити 25 вересня

  • Церковні свята традиційно вважаються днями спокою, коли краще уникати роботи, особливо пов’язаної із фізичними навантаженнями.
  • Як і в будь-яке інше свято, сьогодні важливо зберігати мир у сім’ї та уникати будь-яких сварок чи суперечок. Не можна нецензурно виражатися, виявляти заздрість і жадібність.
  • Цього дня, згідно з повір’ями, не варто мити голову, інакше будете мучитися від головного болю.
  • Щоб не накликати лихо, цього дня категорично забороняється підіймати з землі будь-які речі (монети, прикраси, ґудзики та інше).

Нагадаємо, що у першому місяці осені багато державних свят. Раніше "Телеграф" публікував календар важливих подій та вихідних у вересні 2024 року.