Коли Різдво Пресвятої Богородиці у 2024 році: дата у календарі та що не можна робити

Читать на русском
Автор
827
Друга Пречиста відзначається за новоюліанським календарем Новина оновлена 24 серпня 2024, 11:47
Друга Пречиста відзначається за новоюліанським календарем. Фото pinterest.com

Вперше за новою датою Другу Пречисту українці відзначали у 2023 році

Різдво Пресвятої Богородиці, також відоме як Друга Пречиста, стало першим великим святом, яке християни східного обряду відзначали за новим церковним календарем. Це сталося у вересні 2023 року.

Раніше свято відзначали 21 вересня, але після переходу на новоюліанський календар дата змістилася на 13 днів назад. Тепер Різдво Пресвятої Богородиці припадає на 8 вересня. Цього року подія випадає на неділю.

Різдво Пресвятої Богородиці: історія

Друга Пречиста — одне з ключових свят, що входять до циклу великих дванадесятих. У цей день християнами відзначається день народження Діви Марії, матері Ісуса Христа. Не варто плутати з Першою Пречистою, коли згадується смерть Богородиці (Успіння Пресвятої Богородиці).

У сім’ї праведників Анни та Йоакима з Назарету народилася дочка, яка була призначена стати матір’ю Христа – Спасителя людства. Довгий час вони не мали дітей, тому вони молилися Богові про дитину, пообіцявши віддати її на служіння. Їхні молитви були почуті, і в Анни та Йоакима народилася дочка, яку назвали Марією.

Цього дня віряни відвідують церкву для участі у святковій літургії, молячись Пресвятій Марії за щастя та здоров’я для своїх дітей. Бездітному подружжю слід звертатися з проханням про дарування потомства.

Що не можна робити у Другу Пречисту

  • займатися важкою фізичною працею;
  • влаштовувати генеральне прибирання: починати велике прання, мити вікна, шити;
  • влаштовувати сварки та конфлікти, лаятися та ображати оточуючих.

Нагадаємо, що до переходу на новий церковний календар 11 вересня відзначалося ще одне свято. "Телеграф" розповідав, коли у 2024 році українці зустрічають Усікновення голови Іоанна Хрестителя.