Святкуємо по-новому: коли відзначаємо Усікновення голови Іоанна Хрестителя у 2024 році

Читать на русском
Автор
790
Іоанна Хрестителя обезголовили за наказом царя Ірода Новина оновлена 19 серпня 2024, 13:51
Іоанна Хрестителя обезголовили за наказом царя Ірода. Фото pinterest.com

У народі цей день відзначається як "Іван Пісний"

Усікновення голови Іоанна Хрестителя (Предтечі) християнами східного обряду раніше відзначалося щороку 11 вересня, але з переходом православної та греко-католицької церкви на новоюліанський календар свято перекочувало на 29 серпня. Цього року Усікновення випадає на четвер.

Віряни згадують подію, коли Хрестителя Господнього Іоанна стратили, обезголовивши за наказом царя Ірода. Іоанн Хреститель жорстко критикував гріхи царя, особливо його шлюб з Іродіадою, дружиною рідного брата.

На вимогу юдейської цариці Іоанн був ув’язнений, а потім обезголовлений. Це сталося на прохання 12-річної Соломії, дочки Іродіади, яка зачарувала Ірода своїм танцем і як нагороду зажадала голову Іоанна. Вона була подана дівчинці на золотому блюді.

голова Івана Хрестителя на золотому блюді
Фото: pinterest.com

У народному календарі 29 серпня називають Іваном Пісним, тому християни дотримуються цього дня посту. Не дозволяється на усікновення голови Іоанна Хрестителя їсти щось кругле, а також готувати з капусти, копати картоплю чи збирати яблука.

Також заборонено у свято вживати м’ясні, рибні, молочні продукти та яйця. Використання гострих ріжучих предметів також під забороною.

Раніше ми писали, куди можна вирушити на свята в Україні. Ми писали про озера, які притягують своєю красою.