Ви могли цього не знати: коли викопувати коріння жоржин на зиму і навіщо це робити

Читать на русском
Автор
Як правильно викопувати та зберігати жоржини на зиму Новина оновлена 21 серпня 2024, 15:42
Як правильно викопувати та зберігати жоржини на зиму. Фото Freepik

Досвідчені квітникарі знають, що жоржини потрібно викопувати на зиму

Ті, хто захоплюється квітництвом знає, що восени жоржини потрібно викопувати, а їхнє коріння зберігати аж до наступної висадки навесні. "Телеграф" вже розповідав, як правильно вкривати троянди на зиму, а сьогодні ділиться, коли і навіщо викопувати жоржини восени.

Як виявилося, є кілька важливих правил догляду за жоржинами, які також включають їх викопування на зиму, пише zakarpatpost.net. Головне, правильно вгадати з погодою та не поспішати.

Коли викопувати жоржини восени

Погода восени з року в рік відрізняється, тому не існує універсального періоду для викопування жоржин. Потрібно орієнтуватися на поточні погодні умови. Найкраще викопувати коріння, коли листя і стебла жоржин почнуть в’янути або почорніють від заморозків. А приблизно за місяць до викопування радять перестати поливати кущі жоржин.

Навіщо викопувати жоржини і як правильно це робити

Жоржини красиві та невибагливі квіти, але вони дуже теплолюбні. Тому коріння рослин потрібно викопувати на зиму, щоб воно не замерзло і не пропало під час холодів.

Перед викопуванням слід обрізати стебла, залишивши приблизно 10-15 см над землею. Коріння квітів може сильно розростатися в землі, тому не варто копати занадто близько до стебел. Викопане коріння жоржини потрібно промити від землі і обробити фунгіцидом або розчином марганцівки. Це вбереже квіти від хвороб та гниття.

Підсушіть коріння після всіх обробок і відправляйте на зберігання. Можна покласти кубахи у дерев’яні ящики і пересипати піском або тирсою, а потім відправляти у підвал або льох.

Раніше "Телеграф" розповідав, що робити з чорнобривцями після цвітіння, можна не тільки збирати насіння, але й використовувати сухі стебла.