Горіховий Спас 16 серпня: що треба освятити у церкві й що не можна робити у свято

Читать на русском
Автор
688
Коли Горіховий Спас 2024 – що не можна робити Новина оновлена 15 серпня 2024, 13:36
Коли Горіховий Спас 2024 – що не можна робити. Фото ru.freepik.com

Горіховий спас ще називають Хлібний Спас або Полотняний

У п’ятницю, 16 серпня, в Україні відзначається Горіховий Спас, який знаменує закінчення Успенського посту. До переходу ПЦУ на новоюліанський календар це свято ми відзначали 29 серпня.

"Телеграф" нагадав про символізм Горіхового Спасу, а також про головні традиції та заборони цього дня. Постарайтеся до них дослухатися!

Горіховий Спас завершує низку трьох Спасів, що відзначаються у православній церкві у серпні. Його називають "Горіховий", оскільки він пов’язаний із закінченням збору врожаю, особливо горіхів, який у давні часи був важливою частиною харчування та господарства. Ще в народі його називають Хлібний Спас або Полотняний. У церковному календарі цей день присвячено закінченню Успенського посту.

Основні традиції Горіхового Спасу

У минулі часи у цей день пекли пироги з горіхами й проводили різні обряди, пов'язані з врожаєм. Також у деяких регіонах проводилися ярмарки, де продавали горіхи та інші осінні дари. Це свято, як правило, відзначається у родинному колі, на Горіховий Спас організовуються сімейні застілля з осінніми частуваннями.

На Горіховий Спас заведено відвідувати церковну службу. Віряни читають молитви й дякують Богові за плоди землі та врожай. Необхідно освячувати горіхи, яблука, груші, виноград, зерно та мед. Також заведено приносити до церкви хліб та гілки горіхового дерева.

Православні вірять, що на свято треба купити якийсь рушник. Це пов’язано з легендою, що на рушник, яким своє обличчя витер Христос, позначилося його обличчя і воно набуло лікувальних властивостей. Новий рушник потрібно освятити, і вважається, що він може принести своїм власникам щастя.

Що категорично не можна робити на Горіховий Спас

  • У народній традиції вважається, що цього дня не слід вступати в конфлікти чи сварки, оскільки це може призвести до поганих наслідків.
  • Деякі народні прикмети радять не робити великих покупок чи фінансових вкладень у цей день, аби не залучити бідність та фінансові проблеми у майбутньому.
  • Не слід забувати про благодійність та допомогу іншим. Це час, коли важливо виявляти доброту та турботу про інших й не ігнорувати їх прохання.
  • Варто цього дня відмовитись від важкої фізичної роботи. Цей час призначений для вдячності та духовних роздумів.

Раніше "Телеграф" ділився церковним календарем на серпень 2024 року. Ми назвали усі свята.