Як швидко накопичити кошти: дієві поради, які працюють

Читати російською
Автор

Заощаджуйте значно швидше

Накопичення коштів — довгий час процес, особливо якщо людина має низьку зарплатню. Тоді на омріяну покупку треба відкладати не один місяць. Є певні поради, які допоможуть прискорити цей процес.

Найпростіше правило у фінансах — витрати не повинні перевищувати доходи. Потрібно жити відповідно до свого заробітку та не брати кредит чи в борг, пише "Телеграф". Певні поради допоможуть вам швидше накопичувати без особливого стресу.

Поставте мету

Важливо чітко розуміти, на що вам потрібні кошти. Так, вам буде набагато простіше відкладати гроші та не відчувати під час цього стрес. Це може бути як невелика матеріальна річ, так і купівля нерухомості чи авто. Мрія буде мотивувати вас відкладати та водночас шукати шляхи для більшого заробітку.

Зменшіть витрати

Варто почати свою фінансову грамотність з аналізу витрат. Подумайте, на які речі спрямовуєте найбільше грошей. У будь-якому випадку знайдеться те, від чого можна відмовитися. Наприклад, часті походи в заклади, купівля кави у вуличних кіосках або сигарет. Якщо порахувати місячні витрати на подібні речі, можна здивуватись, адже позбуваєтесь непоганих сум. Тому варто переглядати свої звички.

Кешбек

Є банківські картки з функцією кешбеку. Тобто, з кожної покупки вам буде повертатися частина коштів. На перший погляд, суми у кілька гривень видаються мізерними. Однак цей лайфхак ефективно працює у перспективі. За кілька місяців ви помітите, що суми повернення стають більшими й більшими, і це краще, ніж просто втрачати такі кошти.

Інвестиції

Цей спосіб потребує певних вкладень, наприклад, у нерухомість, акції чи певний бізнес. Тут важливо прорахувати всі можливі ризики. Утім, якщо вдало інвестувати гроші, то можна отримати хороший пасивний дохід. Хорошим варіантом буде порадитися щодо інвестицій з фінансовим консультантом відповідно до вашого бюджету.

Відкладайте якомога більше

Звичайно, тут багато залежить від вашого заробітку. Але почніть хоча б з 10-15% з кожної зарплатні. Побачите результат вже через кілька місяців. Ідеально — коли виходить відкладати 20-30%. Кошти переводьте у валюту — долар або євро. Тоді навіть, якщо гривня знеціниться, ви нічого не втратите.

Раніше "Телеграф" розповідав, як розподілити бюджет таким чином, щоб вистачало на всі потреби. Є одна дієва стратегія, яка допоможе вдало структурувати кошти.