Зимова страва, яку так смачно готувати влітку: рецепт старовинного українського салату "Варя"

Читать на русском
Автор

Цей салат легко перетворити на літню страву

Ми розповідали, як приготувати ароматну закуску із томатів. Тепер ділимось унікальною пісною стравою за старовинним рецептом.

"Варя" — це салат з квашених та пісних буряків. Класичним рецептом поділилась дослідниця гастрономічної спадщини Олена Брайченко на порталі "Їжакультура". Зазвичай її готували взимку, до Різдвяного посту, та деякі вдосконалення легко перетворять її на літню. Візьміть свіжу сливу замість маринованої, додайте пучок свіжої зелені — і будете мати ситну та свіжу страву. Також за бажанням білу квасолю можна замінити на зелений горошок, адже народна кулінарна традиція дуже варіативна.

Інгредієнти:

  • Буряк – 300 г
  • Слива – 100 г
  • Квасоля біла (або свіжий горошок) – 100 г
  • Капуста квашена – 50 г
  • Олія соняшникова – 25 г
  • Гірчиця – 5 г
  • Зелень

Спосіб приготування:

  1. Заздалегідь замочіть квасолю у воді, щоб скоротити час варіння. Якщо використовуєте горошок, він не потребує підготовки.
  2. Розігрійте духовку до 200°C і запікайте буряк до готовності (близько 50-60 хвилин). Запечений буряк після охолодження наріжте.
  3. Змішайте відварену квасолю, запечений буряк, квашену капусту та подрібнені сливи. Заправте заправкою з олії та гірчиці.

Подавайте салат охолодженим, прикрасивши свіжою зеленню. Також ми ділились вдалим рецептом смачної страви з баклажанів та кабачків.