Коли святкують Преображення Господнє у 2024 році: нова та стара дати

Читать на русском
Автор
Коли Преображення Господнє у 2024 році Новина оновлена 02 серпня 2024, 16:45
Коли Преображення Господнє у 2024 році. Фото https://tsargrad.tv/

Це свято присвячене духовному відродженню Ісуса Христа

Цього місяця православні віряни відзначають кілька значних церковних свят, серед яких особливо виділяється Преображення Господнє або Яблучний Спас. Враховуючи, що ПЦУ перейшла на новий календар, у 2024 році дата свята змістилася.

"Телеграф" нагадав, коли відзначається свято за новим та старим стилем. Також дізнайтеся, що потрібно встигнути зробити до Преображення Господнього.

Коли Преображення Господнє у 2024 році

Минулого року Православна церква України (ПЦУ) перейшла на новий юліанський календар, тому у 2024 році Преображення Господнє (Яблучний Спас) ми відзначатимемо 6 серпня (за старим стилем – 19 серпня ). Враховуючи, що це одне з найважливіших 12 церковних свят, до нього слід підготуватися. Потрібно навести лад у будинку, бо під час Яблучного Спасу забороняється виконувати важку роботу.

На свято, 6 серпня, слід вирушити до церкви, щоб освятити яблука та інші фрукти нового врожаю. Преображення Господнє збігається з періодом дозрівання яблук, і тому свято отримало народну назву Яблучний Спас. Вважається, що до цього дня не варто їсти свіжі яблука, а після освячення їх можна вживати, завдяки й згадуючи про цю подію.

Раніше "Телеграф" розповідав, що не можна їсти в Успенський пост 2024 року. Він — один із найжорсткіших за обмеженнями в їжі.