Без паніки - є рішення: що робити з темними плямами на листі помідорів

Читать на русском
Автор
Це захворювання може знищити урожай
Це захворювання може знищити урожай. Фото Freepik

Кладоспоріоз — небезпечна хвороба для томатів

Одна з найбільш поширених проблем дачників у вирощуванні помідорів — темні плями на листі. Вони свідчать про те, що рослина уражена кладоспоріозом – грибковим захворюванням, яке може бути досить складно контролювати. Однак, на щастя, є методи, як вилікувати листя помідорів.

Дуже часто страждають ті кущики, які ростуть в теплицях. Як позбутися від темних плям на листі томатів, розповіли на порталі "Школа Життя".

Як визначити кладоспоріоз

Кладоспоріоз або бура плямистість проявляється у вигляді темних плям на нижньому боці листя томатів. Це захворювання викликається грибком, спори якого чудово виживають у тепличних умовах. Незважаючи на те, що хвороба може сильно пошкодити листя, вона рідко впливає на плоди, які залишаються придатними для споживання.

Як позбутися кладоспоріозу

Обрізання хворого листя

Це допоможе зменшити кількість спор грибка і запобігти їхньому поширенню на здорові частини рослини. При обрізанні треба видаляти лише уражене листя — не можна залишити кущ без листя. Спалюйте обрізане листя, щоб уникнути розповсюдження спор по ділянці.

Обприскування томатів

Для обробки томатів від кладоспоріозу існують ефективні біологічні препарати, які допоможуть зупинити розвиток захворювання:

Фітоспорин – біофунгіцид, що має широкий спектр дії проти грибкових і бактеріальних захворювань. Розчиніть препарат у воді згідно з інструкцією та обприскайте уражені рослини.

Триходермін – біологічний препарат, який містить живі спори гриба триходерма. Цей препарат також ефективний проти кладоспоріозу та інших грибкових захворювань.

Як запобігти появі кладоспоріозу

  • Підтримуйте оптимальну вологість у теплиці. Висока вологість сприяє розвитку грибкових захворювань.
  • Провітрюйте теплицю, щоб забезпечити циркуляцію повітря.
  • Використовуйте стійкі до кладоспоріозу сорти томатів.

Раніше "Телеграф" розповідав, чим захистити помідори від борошнистої роси і вберегти врожай. Зволікати з лікуванням захворювання рослин просто не можна.