1 чи 14 серпня? Коли в Україні відзначається Медовий Спас у 2024 році

Читать на русском
Автор
Коли Медовий Спас у 2024 році Новина оновлена 17 липня 2024, 11:12
Коли Медовий Спас у 2024 році. Фото napensii.ua

Дати більшості церковних свят змістилися

Торік Православна церква України (ПЦУ) перейшла на новий календар, тож дати більшості свят змістилися майже на два тижні. У тому числі й Медовий Спас, який за старим стилем святкувався 14 серпня.

"Телеграф" нагадав українцям, коли у 2024 році ми відзначаємо Медовий Спас. Цього дня заведено йти до церкви, щоб освятити виноград, мед та горіхи, що символізує подяку Господу за перший урожай.

Коли у 2024 році відзначається Медовий Спас

Медовий Спас (його ще називають Маковей) — це православне християнське свято, яке відзначається 14 серпня (за старим стилем). Це день, коли в Церкві вшановують три святині: Животворний Хрест Господній, Образ Спасителя та ікону Володимирської Божої Матері.

Це свято пов’язане із подякою за врожай, особливо медовий. Цього дня парафіяни беруть участь у богослужіннях, де освячують мед та інші продукти. Його заведено проводити за сімейним столом і дякувати Богові за подаровані їм плоди.

У 2024 році в Україні, враховуючи той факт, що ПЦУ перейшла на новоюліанський календар, Медовий Спас відзначається 1 серпня. Дати свят "зміщуються" на 13 днів тому Яблучний Спас, відповідно, замість 19 серпня відзначатиметься 6 серпня, а Горіховий – 16 серпня (замість 29).

Раніше "Телеграф" розповідав, скільки вихідних у липні 2024 року і що відзначатимуть українці. Повний календар свят.