1036-річчя хрещення Київської Русі-України: історія свята та традиції

Читать на русском
Автор
День Хрещення Київської Русі-України – 15 липня
День Хрещення Київської Русі-України – 15 липня. Фото Фото "Телеграф"

Масове хрещення жителів Русі відбулося у річці Почайна

Православні віряни, згідно з новим календарем, на який перейшла наша церква, відзначають у понеділок, 15 липня, важливе свято – День Хрещення Київської Русі-України. Саме від неї наша країна перейняла культуру, а також звичаї та традиції.

Історія свята

Згідно з давніми літописами, обряд хрещення Київської Русі відбувся у 988 році, але точну його дату визначити неможливо. Здійснив його князь Володимир у річці Почайна (притоці Дніпра). З того моменту всі міста та села Київської Русі прийняли християнство.

В історії говориться, що в 986 році Володимир вирішив запровадити свою віру, щоб здобути міцних союзників. Після довгих роздумів він обрав православ’я, щоб покращити відносини з Константинополем і зробити міцнішою свою державу. Коли у 988 році він захопив Корсунь, то зажадав взяти в дружини сестру візантійських імператорів Василя II та Костянтина VIII — Ганну. Князь заявив, що у разі відмови піде війною на Константинополь. Імператори прийняли його вимогу, але за умови, що Володимир стане єдиновірцем.

У літописах сказано, що перед хрещенням у Корсуні стан здоров’я князя погіршився, зокрема він почав втрачати зір, але після обряду він швидко відновився і ця подія ще більше зміцнила його віру. Тоді він твердо вирішив, що хрестить усіх мешканців Київської Русі.

Коли князь одружився з Ганною і разом із нею переїхав до Києва, то наказав мешканцям прийняти нову віру. З цього моменту Русь-Україна увійшла до християнського світу та християнської цивілізації.

В Україні це свято відзначається з 2008 року, воно важливе, оскільки хрещення Київської Русі сприяло зміцненню князівської влади, культурному та духовному єднанню народу, а також встановленню тісних зв’язків з Візантією та іншими християнськими державами. Прийняття християнства також дало імпульс розвитку писемності, мистецтва та архітектури. У 2024 році ми відзначаємо 1036-річчя хрещення Київської Русі-України, яка вважається попередником сучасної української держави.

Традиції 15 липня

Основні традиції та обряди, пов’язані з цим святом, включають масові молитви, освячення води та хресні ходи. У храмах цього дня відбуваються божественні літургії та молебні.

У Києві у мирний час у свято Хрещення Русі-України традиційно організовували хресну ходу. На Володимирській гірці звершувався молебень, куди зносили ікони з усіх храмів.

Раніше "Телеграф" розповідав, скільки вихідних у липні 2024 року і що відзначатимуть українці. Повний календар свят.