Ви у себе одні: прості кроки почати цінувати себе

Читать на русском
Автор
Ви полюбите себе
Ви полюбите себе. Фото pixabay.com

Основні кроки почати себе цінувати

Більшість людей, як правило, недооцінюють себе, адже у нашому суспільстві довгий час прийнято було заміняти поняття "любов до себе" на "егоїст". Однак саме любов до себе є рушійною силою та базовою цеглинкою до щасливого та гармонійного життя.

Існує кілька психологічних прийомів, що допоможуть зробити себе важливою людиною в своєму житті. Яких саме — інформують на порталі "Possibilitychange".

Як почати себе цінувати

Перестаньте порівнювати себе з іншими

Порівняння себе з іншими — це завжди поразка. Ви не знаєте, як це — бути на їхньому місці, бачити світ їхніми очима та переживати їхній досвід, тому ваше порівняння ґрунтується на неправдивій інформації. Порівняння відволікає вас від власного життя, хоча саме на нього ви маєте найбільший вплив. Ви унікальні, і у світі немає нікого подібного до вас. Якщо і варто порівнювати, то лише себе з тим, якими ви були в минулому — рік тому, п'ять років тому або десять.

Цінуйте те, що маєте

Почати варто з дрібниць: своєї оселі, ліжка, ковдри, одягу. А головне — почніть цінувати те, що ви даєте цьому світу. Це стосується, як вашої кар'єри, так і ваших стосунків з оточенням. Помічайте радість, яку ви приносите іншим. Замисліться про вплив цієї радості та її захопливі наслідки. Те, що ви не усвідомлюєте їх, не означає, що вони не поширилися набагато далі, ніж ви могли б собі уявити.

Будуйте здорові стосунки

Відпустіть або хоча б дистанціюйтеся від усього, що змушує вас почуватися недобре. Оточуйте себе людьми, які додають щось важливе у ваше життя. Знайдіть хоча б двох осіб, які підтримують вас, заохочують ваші мрії та приймають такими, якими ви є. Підтримка міцних зв'язків нагадує нам, що ми не самотні, і допомагає тримати наші серця відкритими.

Навчіться говорити "Ні"

Якщо ви не можете виконати чиєсь прохання, у вас немає бажання чи можливостей, варто навчитися казати "Ні". Ваша відмова має бути чіткою та впевненою, але при цьому без образи на іншу людину. При цьому не варто дозволяти й іншій людині ображатися на вас, адже інколи відмовляти — нормально.

Встановіть здорові кордони

Встановлення чітких меж є ключовим для побудови взаємоповажних стосунків. Саме встановлення кордонів надає відчуття свободи, адже коли бажання чітко окреслені відпадає потреба у зведенні стін. Межі відображають нашу самооцінку та цінності. Здорова самоповага вчить інших, як слід поводитися з нами.

Раніше ми писали, як підвищити продуктивність телефону. Він працюватиме ідеально, якщо дотримуватись певних правил.