Петрів піст у 2024 році: коли відзначається за старим стилем і що не можна їсти

Читать на русском
Автор
Петрівського посту у 2024 році не буде Новина оновлена 30 червня 2024, 16:02
Петрівського посту у 2024 році не буде. Фото Freepik

Стало відомо, чому цього року скасували Петрівський пост

Зазвичай початок важливого для християн Петрівського посту настає другого понеділка після великого свята Трійці, а закінчується у свято Петра і Павла. Відповідно щороку це плаваючі дати, залежно від того, коли був Великдень. Цього року Православна церква України скасувала Петрівський піст через пізній Великдень і те, що просто не вистачає днів.

Коли тепер Петрів піст 2024

Православні християни та греко-католики зазвичай мають влітку два великі пости — Успенський та Петрівський. Однак цього року ПЦУ попередила віруючих, що Петрівський пост скасовується. Це сталося через перехід на новий церковний календар, у якому дати всіх свят та постів посунулись на 13 днів назад.

Так, зазвичай Петрівський піст починався через тиждень після свята Трійці і продовжувався до Дня святих апостолів Петра і Павла. Однак, цього року був пізній Великдень, а Трійця, яка до нього прив’язана, відзначалася 23 червня. А свято Петра та Павла перенеслося на нову дату 29 червня. І сталося так, що днів для Петровського посту просто не залишилося. Тому ПЦУ його скасувала. За старим календарем Петрів піст починається 1 липня і закінчується 11 липня.

Можна їсти все і не згрішити

Головна мета Петрівського посту, як і будь-якого іншого посту, — це очищення душі і тіла за допомогою молитов і обмеження в їжі. У цей період традиційно заборонено вживати м'ясо (можна рибу в певні дні), яйця та молочні продукти. Також не можна вживати алкоголь, курити та влаштовувати свята.

Нагадаємо, що православна та греко-католицька церква перейшли на новоюліанський календар. Раніше ми писали, які церковні свята відзначаються у липні 2024 року за новим стилем.